demografia
Els catalans perceben que hi ha més migració de la que existeix
La percepció sobre la presència de població nascuda fora de l’Estat espanyol és més gran per als catalans del que és en realitat. Així ho constata l’última enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) feta pública ahir, en què s’aprecia una sobreestimació en aquest aspecte. De mitjana, les persones enquestades creuen que el 36% dels residents a Catalunya són estrangers, mentre que el percentatge real es redueix fins al 21%, segons dades de l’Idescat del 2022.
Els qui tenen una percepció més allunyada de la realitat són els enquestats simpatitzants de Vox, que creuen que, de mitjana, de cada 100 persones que viuen a Catalunya 47 són nascudes fora de l’Estat. Els segueixen els del PP i Cs (35%), els del PSC (34%) i els de Junts i ERC (33%). Els que s’aproximen a la xifra més real són els de la CUP i els d’En Comú Podem (30%).
Pel que fa a la presència de persones migrants, el 47% de la mostra creu que a Catalunya hi ha més immigrants regulars que irregulars i el 36% considera que aquesta proporció és similar. El 23% pensa que la gran majoria de migrants no tenen papers. Gran part dels simpatitzants d’En Comú Podem, la CUP, el PSC i ERC perceben més migrants amb papers que sense, mentre que en els de Junts aquest percentatge gairebé arriba a la meitat. Prop del 40% dels seguidors del PP i Cs creuen que hi ha més persones en situació regular; prop del 30% pensa que la proporció és similar i el 22% que la majoria de persones migrades residents a Catalunya viuen de forma irregular.
A part de les preguntes sobre migració, l’àmplia enquesta del CEO inclou també qüestions relacionades amb la identitat, la cooperació territorial, la relació entre Catalunya i Espanya, el sentiment de pertinença, la seguretat, el feminisme, la igualtat i el medi ambient, entre d’altres. L’estudi s’ha fet a partir d’un mostra final de 5.569 persones.