Medi ambient

societat

Queixes pels sobrecostos que genera el tancament de Solius

Malestar als ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Calonge, que carreguen contra la Generalitat i l’acusen d’actuar amb “improvisació total” a l’hora de tancar l’abocador de Solius, segons l’agència ACN. Carles Motas, Maurici Jiménez i Jordi Soler, respectivament, critiquen que les factures són “inassumibles” i que els sobrecostos que hauran d’assumir per haver d’abocar les deixalles a la planta de Vacarisses es dispararan fins als 800.000 o 900.000 euros anuals, i asseguren que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) és qui s’ha de fer càrrec de la hipoteca a 30 anys que suposa mantenir l’abocador clausurat.

Els tres alcaldes viuen la situació amb un “neguit profund”, perquè no saben com hauran de cobrir aquesta diferència “amb pressupostos ja tensionats”. I sobretot, de cara a propers exercicis, com l’hauran de revertir a les ordenances –cosa que suposarà que la ciutadania pagui més– “sense que això es tradueixi en una millora clara del servei”.

Els alcaldes dels tres municipis reclamen al govern que es deixi de reunions “informals” i demanen una trobada “al més alt nivell” amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per abordar el problema. “Com a pobles que formem part del consorci que gestiona Solius, hi hem de ser presents; cal tenir clar com se’ns pot ajudar, perquè aquest és un tema de país, ja que a Solius hi abocaven fins a una quinzena de municipis, entre els quals hi ha Girona”, subratlla l’alcalde de Calonge. “Amb el que se’ns va dir durant la reunió que vam tenir al Consell Comarcal estàvem força satisfets”, han reconegut, en referència a la trobada en què l’ARC va limitar a 18 euros un sobrecost que ara s’enfila a 89 euros per tona. “Ens trobem amb una improvisació rere l’altra”, coincideixen.

Mirar de conciliar

L’alcaldessa de Santa Cristina, Lourdes Fuentes, apostava ahir per mantenir “diàleg i interlocució” amb l’ARC i el Departament, per intentar trobar solucions al mig i llarg termini per a un problema imposat per la sentència del TSJC que forçava el tancament de l’abocador. En l’horitzó, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro i Calonge també reclamen, amb Santa Cristina i Llagostera, que l’ARC assumeixi les despeses de manteniment durant els propers 30 anys. I s’emparen en el conveni signat pel consorci al 2005 amb l’aleshores conseller de Medi Ambient, Salvador Milà. En aquell document, “va quedar clar” que l’ARC, com a membre del consorci, assumiria aquestes despeses, han afirmat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia