La coral Veus de l’Estany compleix mig segle de vida
Entre altres actes, ho commemoraran amb un gran concert que tindrà una vintena de corals convidades i miraran de publicar un CD
Al final de la Missa del Gall del 1973 es va gestar la creació d’una coral banyolina que, amb diferents noms, arriba aquest any al 50è aniversari. Es tracta de Veus de l’Estany , hereva del Cor Parroquial (el nom adoptat el 1973), la Coral Mixta de Banyoles i la Coral del Centre Excursionista de Banyoles. No serà fins al 2008 que se’n començarà a dir Veus de l’Estany, en desvincular-se de l’entitat excursionista.
Durant aquest mig segle, la formació ha estat dirigida per Pere Frigoler, Antoni Amorós i, des del 2001, per Carme Cornellà. Actualment hi ha una cinquantena de cantaires que assagen a l’església de Santa Maria dels Turers un cop a la setmana, una freqüència que s’intensifica quan s’acosta l’actuació més important, el Concert de Sant Esteve.
Anualment, Veus de l’Estany fa unes 25 actuacions, sobretot a les comarques de Girona, però també a la resta de Catalunya i en alguna ocasió han cantat a Andorra, la Catalunya Nord, les Illes, Cantàbria i Navarra. En motiu de l’efemèride estan preparant tres esdeveniments especials. El que crida més l’atenció sobre el paper és un gran concert el 8 d’octubre al pavelló de la Draga, en el que també actuaran una vintena de corals convidades. A la primavera, en motiu de l’Exposició de Flors, oferiran un concert de sardanes en homenatge a Martirià Font (el compositor de Banyoles, la sardana adoptada com a himne de la coral), Josep Saderra i Manel Saderra; i el 24 de setembre es vol reunir tota la gent que hagi passat per la coral (uns 300, pel cap baix) en una gran festa de retrobament.
D’altra banda, s’estrenarà un cant commemoratiu del 50è aniversari, es muntarà una exposició amb material gràfic i sonor d’aquests anys i es mirarà d’enregistrar un CD. El gener de l’any que ve es lliurarà a l’Arxiu Municipal de Banyoles el fons de materials generats per la coral en aquestes cinc dècades.