Administracions

Política

Una escola per als polítics locals

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni imparteix uns innovadors cursos per formar en el funcionament de l’administració local

Obert a integrants d’alguna de les llistes a les pròximes eleccions, aquest és el primer dels cursos de l’Aula de Gestió Municipal

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni impulsa una iniciativa pionera per formar en el funcionament de l’administració local els nous candidats que integren les llistes per a les pròximes eleccions municipals. I ho fa a les portes que es produeixin relleus significatius en moltes regidories. El clergue catòlic Jacques-Bénigne Bossuet sostenia que la política “és un acte d’equilibri entre la gent que vol entrar i aquells que no volen sortir”. I en aquest equilibri, entre entrar i sortir, sempre hi ha una constant: una primera vegada per a molts candidats que seran regidors i tindran importants responsabilitats. Una primera vegada i sense experiència en el funcionament de la mecànica municipal, cada vegada més complex i garantista. Aquesta proposta de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni vol aplanar precisament el camí a totes aquelles persones que no tenen experiència. Un curs plantejat per l’expert Albert Calderó per aplanar el camí i disposar d’uns coneixements previs.

L’alcalde, Jordi Soler, explica que s’ha fet per ajudar a fer un trànsit als membres de les diferents candidatures per a les eleccions municipals. “La major part –explica Soler – fan el pas sense tenir experiència prèvia en una administració local. És un repte perquè, un cop escollits, passaran a formar part del govern o de l’oposició i es trobaran dins l’administració.” Soler destaca que el curs vol ser un “exercici de transparència i de formació innovador que pretén ser molt útil”.

Una aula per a la formació

L’Aula de Gestió Municipal impulsada per l’Ajuntament és un projecte que ha d’oferir un conjunt d’activitats de divulgació, informatives i formatives sobre la gestió municipal. El curs per als candidats que formen part de les llistes serà, doncs, el primer pas de l’aula. En total, són 12 hores de formació sota la direcció d’Albert Calderó, advocat i formador especialitzat en temes d’organització municipal. En el curs s’explicarà què és un municipi, com s’estructura un ajuntament, quines lleis regulen el funcionament municipal, quines són les funcions de govern i les d’oposició; també s’endinsarà, en concret, en com s’organitza i com funciona, i ja de manera molt específica, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. En aquesta última part en la formació del curs hi participaran els caps d’àrea i d’unitat del mateix Ajuntament, que explicaran com funciona cadascuna de les seves àrees, des de la perspectiva de professionals que hi treballen. “Amb aquesta iniciativa volem oferir als candidats i candidates a les eleccions municipals –destaca Soler– una formació que els permeti conèixer què és un ajuntament. Però el que pensem que serà clau, a banda de la formació de l’especialista, és poder parlar de temes reals amb personal del mateix Ajuntament; pensem que és clau per tenir una imatge general del que és l’administració local”, destaca. “Aquests cursos han de revertir, sense cap mena de dubte, en una millor gestió al ciutadà”, hi afegeix. El temari ofereix coneixement als futurs càrrecs electes sobre com és un ajuntament, com funciona l’administració local i, en concret, com és i com funciona l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Aquesta formació es planteja com una immersió ràpida en l’administració local que permeti als futurs regidors i regidores, un cop escollits en les eleccions, formar part de l’Ajuntament amb un coneixement més ampli.

L’objectiu al llarg de les sessions del curs és facilitar, doncs, la integració dels futurs regidors i regidores en una organització complexa com és un ajuntament. “Es passa de cop a tenir responsabilitats molt importants, sigui com a membre del govern per desenvolupar les polítiques i accions que presentava la candidatura en el programa electoral, sigui com a membres de l’oposició per exercir el control dels òrgans de govern i fer propostes”, remarca Soler. I és que, en moltes ocasions, alguns dels futurs candidats no tenen experiència en l’administració local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia