SOSTENIBILITAT
Els municipis pesquers de la Costa Brava Sud i Maresme accediran als 15’6 milions d’ajudes europees
Blanes, Lloret, Tossa formen part de la candidatura GALP (Grup d’Acció Local Pesquer) seleccionada per la Generalitat per optar-hi
S’ha doblat el pressupost actual d’aquests ajuts amb l’objectiu d’implementar els projectes GALP
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat ha seleccionat la candidatura de Blanes, Lloret, Tossa, Arenys de Mar, Calella, Malgrat, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda i Sant Pol per constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), entitat necessària per vehicular aquests ajuts europeus. S’ha doblat el pressupost actual d’aquestes ajudes amb l’objectiu “d’implementar els projectes dels Grups d’Acció Local Pesquers a la totalitat del litoral pesquer català”.
Ahir al vespre va celebrar-se la presentació de la candidatura a la Confraria de Pescadors d’Arenys de Mar, un acte encapçalat pel director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Barcelona, Josep Pena, i la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Elisabet Sànchez. Tots tres, acompanyats per l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, van presentar als municipis pesquers de la Costa Brava Sud i el Maresme les ajudes del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA) destinades a promoure l’Economia Blava sostenible mitjançant projectes de cooperació local.
El pressupost destinat al desenvolupament local participatiu els propers sis anys és de 15’6 milions d’euros, el doble del pressupost actual. L’objectiu d’aquest increment és poder implementar els projectes proposats pels territoris pesquers a la totalitat del litoral pesquer català, per la qual cosa s’ha reservat el 21% del Fons Europeu Marítim de la pesca i l’Aqüicultura a aquesta línia d’ajuts.
La nova candidatura
Els municipis de la Costa Daurada van presentar la candidatura seleccionada ara pel Departament d’Acció Climàtica. Això els permet constituir-se com a Grup d’Acció Local Pesquer (GALP), pas imprescindible per poder optar a aquestes ajudes. Els grups d’Acció Local Pesquers són entitats sorgides per dissenyar i desenvolupar en el territori, estratègies per a la gestió dels ajuts europeus. Això facilita centrar les actuacions i els recursos en les prioritats definides pel territori mateix.
L’àmbit territorial del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava Sud i Maresme abasta els municipis pesquers de Blanes, Lloret, Tossa, Arenys, Calella, Malgrat, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda i Sant Pol de Mar, que significa amb una superfície de 176 km2. Les comarques del Maresme i la Selva que integren el GALP tenen una densitat de 456 hab/km2.
Actualment s’identifiquen 6.617 llocs de treball dels sectors de l’Economia Blava a la zona. Estan adherides al GALP les Confraries de Pescadors de la zona, amb una flota pesquera de 122 embarcacions que generen unes captures de 3.357 tones anuals i una recaptació en primera venda de 15 milions d’euros .
A banda de la candidatura de la Costa Brava Sud i Maresme, que enguany s’ha constituït per primer cop, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca i l’Aqüicultura (FEMPA), ha seleccionat 4 candidatures més de Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) que abasten la totalitat dels municipis pesquers de Catalunya.