Societat

LA CRÒNICA

L’Avenir Fanalenc, mai millor dit

El cen­tre cul­tu­ral L’Ave­nir Fana­lenc, ate­neu emblemàtic de Platja d’Aro, afronta una nova etapa mar­cada pel recent con­veni amb l’Ajun­ta­ment, que assu­meix el con­trol del local social de manera tran­sitòria, com a extensió del cen­tre cívic muni­ci­pal Vicenç Bou. S’allar­garà, en prin­cipi, durant més d’una dècada, i tant la nova junta, encapçalada per Natàlia Regualta i Maria Blanco, com el con­sis­tori hi veuen una solució per pre­ser­var una enti­tat que s’enca­mina cap al segle d’història. Va aparèixer cap al 1931 i ja va haver de superar una recon­versió con­vulsa pas­sada la Guerra Civil, quan es va haver de refun­dar adap­tada als pre­cep­tes del règim fran­quista.

D’aquell Por­ve­nir Fana­lense del 1940 al retro­bat, ja altre cop en democràcia, Ave­nir Fana­lenc, en queda una tra­jectòria explo­rada els dar­rers anys per l’his­to­ri­a­dor local Pere Bar­reda, exse­cre­tari i tre­so­rer de la junta ante­rior encapçalada per l’expre­si­dent Josep Dal­mau, que aquesta set­mana recor­dava com van haver de llançar la tova­llola, en un con­text de dego­teig de pèrdua de socis, amb escàs relleu gene­ra­ci­o­nal, i la pèrdua d’ingres­sos per acti­vi­tats periòdiques que els havien permès anar fent, però que van anar caient sota el con­trol del con­sis­tori. Bar­reda, gua­nya­dor de la beca de recerca local Jordi Comas al 2021 amb un tre­ball sobre els ate­neus locals, els va pro­me­tre cedir-los els diners del premi, com a ajut econòmic per tirar enda­vant.

Dal­mau, mem­bre de la junta durant 42 anys, asse­nyala com a punt d’inflexió l’entrada com a regi­dora d’Imma Gela­bert, el 2007, i pot­ser ha esmo­lat memòria i apro­fita per ajus­tar comp­tes ara que l’exe­dil encapçala la reno­vada can­di­da­tura de Junts. Recorda que “la pri­mera festa que va caure va ser la de la Vellesa”. Tot i que Gela­bert desa­cre­dita aquesta afir­mació i defensa que les seves res­pon­sa­bi­li­tats a Pro­moció Econòmica no entra­ven en les de Benes­tar Social, l'àrea que va assu­mir l'esde­ve­ni­ment. I Dal­mau hi suma la pèrdua del Car­na­val, que durant el fran­quisme havien acon­se­guit res­ca­tar camu­flada de des­fi­la­des o con­cur­sos de ves­tits regi­o­nals, però amb una orga­nit­zació muni­ci­pal que es remun­tava ja a anys abans. L’expre­si­dent diu que, dels 200 socis que man­te­nien, el llis­tat ja havia dava­llat fins a menys de 150. El con­serge que s’encar­re­gava del bar social i ate­nia la relació d’asso­ci­ats va renun­ciar, per manca de negoci, abans de la pandèmia. I els dos anys de covid-19 van ser un nou tras­bals afe­git. Els únics ingres­sos a l’horitzó pro­vin­drien del llo­guer del local de la planta baixa, con­ce­dit durant qua­tre dècades pror­ro­ga­des al cons­truc­tor que els va refor­mar l’edi­fici a mit­jans dels anys vui­tanta. Encara en res­ten més de deu d’ave­nir difícil fins que puguin ges­ti­o­nar uns ingres­sos que els faci­li­ta­rien reflo­tar.

I és el full de ruta de la nova junta. Blanco, com a vice­pre­si­denta, veu bé l’acord amb l’Ajun­ta­ment per resis­tir, encara podent fer ús dels espais els caps de set­mana o als ves­pres, i amb la banda El Caliu com a porta d’entrada per a nous socis, que ara són menys de 100. L’aplec de Sant Marc, el 30 d’abril, és l’única festa que man­te­nen en mans de l’enti­tat, i enguany anun­cien sor­pre­ses i nove­tats.Si se’n sur­ten, cap al 2037, l’Ave­nir Fana­lenc posarà el comp­ta­dor a zero i tindrà una nova opor­tu­ni­tat per con­ti­nuar enda­vant. I si no, el local, pro­pi­e­tat dels socis, podria sem­blar tot un cara­mel amb planta baixa i dues alçades en ple eix comer­cial, al tram ini­cial de l’avin­guda Cavall Ber­nat. Davant aquesta expec­ta­tiva, Bar­reda remarca que les nor­ma­ti­ves i esta­tuts que regei­xen ate­neus i equi­pa­ments cul­tu­rals pri­vats esta­blei­xen que, en cas de liqui­dació, els bene­fi­cis hau­rien de rever­tir en fina­li­tats edu­ca­ti­ves, soci­als o cul­tu­rals, de manera que l’Ajun­ta­ment o alguna altra admi­nis­tració podria con­ti­nuar exer­cint la tutela per què també hau­rien de vet­llar els socis, si arribés el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.