Medi ambient

L’oposició exigeix complir les inversions de l’ACA per la sequera

PSC, JxCat i ECP coincideixen en censurar que el decret de l’executiu posa massa èmfasi en responsabilitzar els ajuntaments

Portaran propostes concretes a la cimera de divendres

L’executiu de Pere Aragonès va aprovar pels pèls la setmana passada el decret de sequera gràcies a l’abstenció de PSC, JxCat, En Comú Podem (ECP) i CUP pel compromís de modificar-ne el contingut després de la cimera d’aquest divendres a Palau i els grups de l’oposició han tornat a posar sobre la taula quines seran les seves propostes. D’entrada, coincidència entre PSC i Junts perquè el govern abordi les inversions previstes per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb l’argumentari dels incompliments. Salvador Illa (PSC) retreu que no és una bona dada que “dos de cada tres euros” previstos els 2022 programats ja amb sequera estiguin “al calaix”, mentre que el portaveu de Junts, Josep Rius, lamentava que de la planificació feta, que puja 1.000 milions, “només se n’hagi executat el 22%”.

Més coincidència, amb l’afegitó dels comuns, a censurar que el decret no pot convertir els consistoris en l’“ase dels cops” ni en “centrifugar-los” o “traslladar-los” els problemes –segons Illa, Josep Rius (JxCat) i el portaveu dels comuns, Joan Mena, respectivament–, i per això demanen un canvi de rumb i una solució global que inclogui la col·laboració d’afectats i també els operadors.

Els socialistes ja han fet arribar fa dies les seves propostes per carta i amb documents per encarar la reunió de divendres i fer un decret en la línia del que es va fer 2008, que era “d’ajuda, d’inversió i col·laboració”, ha dit Illa. Junts ha explicitat algunes demandes que traslladarà la trobada , com ara potenciar les dessalinitzadores; ampliar la de la Tordera o fer la nova a Foix; la reutilització d’aigües grises en habitatges; potabilitzadores i altres infraestructures endarrerides d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL); incrementar l’aprofitament al baix Besòs i millores d’abastament i reducció de fuites en municipis petits i mitjans, segons paraules de Rius. I els comuns, que estaran representats per Jéssica Albiach i Lucas Ferro, en pensen presentar “en la direcció de la planificació ecològica”, ha dit Mena, perquè el problema “no se solucionarà ni fent la dansa de la pluja ni anant a Montserrat”

Reprovar Campuzano

Les tres formacions també han coincidit en qualificar el consideren l“ús electoralista” d’ERC de l’acció de govern, centralitzant-ho en la figura del conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i la polèmica per la construcció de la residència a Santa Coloma si Gabriel Rufián en surt elegit alcalde.

Tant PSC com Junts han presentat una moció de reprovació, i els comuns, que consideren “l’actitud denunciable”, esperen abans tenir les explicacions de Campuzano abans de dir si donaran suport a la moció.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta ha lamentat que les mocions que presentarà PSC i Junts representen un “ús partidista i electoralista” de la cambra davant d’unes declaracions del conseller que considera tergiversades. “S’està reprovant un conseller que es va oferir a l’ajuntament per resoldre una mancança que té la ciutat”, ha subratllat Vilalta, que ha afegit que “en política no tot hauria de valdre”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS