El govern ja preveu les restriccions d’aigua més dures a l’agost
La portaveu Patrícia Plaja anuncia que si no ve pluja, que no s’espera, s’entrarà en fase d’emergència
La cimera de divendres ha de consensuar mesures també a llarg plaç
El govern de la Generalitat comença a preparar a la ciutadania per restriccions d’aigua més dures i avui ha assegurat que si la meteorologia no canvia aquesta primavera, i a hores d’ara no es preveuen pluges, a finals d’agost es pot entrar en un escenari d’emergència que inclou prohibicions que també afectaran els usos urbans i l’aigua de boca. Actualment s’està en fase d’excepcionalitat amb el pla de sequera activat des del 2021, però si les reserves hídriques arriben al 16% s’activarà el semàfor vermell i les restriccions augmentaran, tot i que la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, ha assegurat que “no cal llençar una missatge catastrofista”.
L’anunci arriba dies abans que es convoqui la cimera extraordinària sobre l’aigua prevista per divendres a la tarda entre representants de tots els partits –menys amb VOX– amb el president Pere Aragonès i en el que també hi participaran responsable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entre ells el seu director Samuel Reyes. Plaja ha explicat que en aquesta reunió de treball es detallarà la situació actual i es posaran sobre la taula les mesures a curt i llarg termini que l’executiu ha previst i “s’escoltarà” les que proposin les diferents formacions “afegint-les si encaixen amb la feina de l’ACA”. Plaja ha assegurat que estan oberts a modificar l’actual decret, afegir-ne un de nou o qualsevol altra fórmula que en surti i ha negat que la discussió sobre com abordar la sequera amb els partits parteixi de zero. De fet ahir ja hi va haver reunions amb les formacions i la portaveu assegura que també es van fer abans d’aprovar el decret de sequera, que va comptar amb l’abstenció i les crítiques de PSC, Junts, els comuns i la CUP.
L’executiu nega les crítiques per falta d’inversions de l’ACA que han exposat PSC i Junts, ni que fins ara s’hagi volgut responsabilitzar i traslladar la problemàtica als ajuntaments. “No tenim cap voluntat recaptatòria” en relació amb l’aigua, ha defensat Plaja, posant de relleu que l’anunci de sancions “busca un efecte dissuasori”, malgrat estar convençuda que la majoria de consistoris “compliran”. I també ha advertit a l’Ajuntament de Barcelona que no tindrà un tracte diferent a la resta de municipis que s’adaptins als consums d’aigua establerts.
Plaja ha defensat la feina que està fent l’ACA, assegurant que s’ha executat el 70% de la inversió en obra directa en infraestructures el 2022, posant de relleu que el percentatge baixa al 33% en el cas de l’obra indirecta perquè “els ajuntaments no executen totes les partides pressupostàries”. Per aquest motiu ha anunciat una pròrroga en les subvencions que els atorguen i mecanismes d’acompanyament des de la Generalitat per facilitar-los els tràmits.
Plaja ha detallat que porten 30 mesos “equipant el país al context hídric” actual i que han destinat 120 milions a recursos per obtenir aigua regenerada i 260 milions en la llera del Besòs. Ha admès que les dessalinitzadores i altres instal·lacions” no s’aixequen “en dos dies”, lamentant que . durant anys i amb anteriors governs s’ha fet una gestió “a curt termini” de les necessitats en un context de sequera.
Demanda del PSC
Els PSC ha demanat que s’introdueixin canvis al decret i que s’elimini l’“aspecte sancionador” cap als ajuntaments que no han pres mesures per evitar el balafiament d’aigua o no han aplicat plans de sequera i també reclamen que se’ls habiliti un termini per fer inversions “per reduir la pèrdua o el malbaratament d’aigua”, ha dit la portaveu Alícia Romero. La socialista també ha lamentat que la manca d’aigua es deu “en part a la inacció del govern dels darrers deu anys” i reclamen noves inversions en el cicle de l’aigua.