Administracions

rESIDUS

La Generalitat assumeix més costos de Solius

L’Agència de Residus (ARC) de la Generalitat ha escoltat les demandes dels cinc ajuntaments directament afectats pel tancament de Solius i ha refet l’esquema de repartiment de costos, que dels 136 euros per tona generada de rebuig anunciats inicialment al gener –18 més– s’havia disparat fins a 207 euros. El director de l’ARC, Isaac Peraire, ha presentat als alcaldes de Llagostera, Santa Cristina, Sant Feliu de Guíxols, Castell i Platja d’Aro, i Calonge i Sant Antoni una proposta final que situa l’increment per tona “en uns 40 euros”, segons l’alcalde de Castell i Platja d’Aro, Maurici Jiménez. Això vol dir que les cinc poblacions, per comptes dels 118 euros per tona que s’abonaven al 2022, en pagaran uns 158, xifra que s’homologa amb la de la resta de poblacions afectades i no concessionàries de l’abocador clausurat.

Els 50 euros per tona restants, segons havia decidit inicialment l’ARC, havien de servir per fer front al cost anual de mantenir l’abocador clausurat, un procés que s’està preparant però encara no s’ha adjudicat i que la Generalitat ja s’havia compromès a abonar. Però enmig de les queixes de les poblacions concessionàries –sobretot de les tres amb més població i menys volum de reciclatge–, Peraire ha acceptat assumir aquesta part del sobrecost durant el primer any d’una fase que s’allargarà tres decennis.

Els altres 40 euros compensen el transport dels residus a més distància, fins al centre de tractament (CTR) de Vacarisses: camions, combustible i hores de personal a més d’un tractament que a Lloret s’hauria abaratit.

Llagostera, Santa Cristina, Calonge i Sant Antoni i Castell i Platja d’Aro van votar a favor de l’esmena, que en el cas del darrer municipi implicarà un sobrecost d’“uns 300.000 euros anuals” en la factura anual, segons els càlculs de Jiménez. L’alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, es va abstenir.

Dubtes per al futur

Motas diu que va ser un “vot crític”, perquè agraeix l’esmena però encara troba massa onerós el recàrrec, que dobla l’anunci inicial de 18 euros de sobrecost: “No ens acaba d’acontentar, i no deixa de ser una altra pilotada endavant, després d’un tancament improvisat i sense planificació”, lamenta.

Per l’alcalde guixolenc, que xifra el dèficit anual en uns 400.000 euros, arran del tancament no previst de l’abocador, “encara hi ha moltes preguntes sense resposta”, una sèrie en què posa com a primer exemple si l’ARC complirà el compromís escrit del conveni de 2005 amb la Mancomunitat de Solius, en què garantia el 100% dels costos de tancament i manteniment de l’abocador un cop clausurat, o la trobada de la solució definitiva, que “en precampanya electoral s’ha ajornat fins a l’estiu, però per planificar i construir una nova planta comarcal de triatge, poden caldre entre 3 i 15 anys”, diu Motas.

L’altra qüestió és el futur del complex de Solius on ara només es fa transferència i compostatge –pendent d’un recurs contra una altra sentència de tancament–, o el del mateix abocador de Vacarisses, que al municipi vallesà veïns i plataformes reclamen clausurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.