Els pacients de Parkinson de Girona s’organitzen en una associació
L’entitat es dona a conèixer aquest dimarts amb unes taules informatives i una xerrada col·loqui amb experts dels hospitals gironins
En motiu del Dia Mundial del Parkinson, l’associació gironina que reuneix pacients i familiars afectats per aquesta malaltia (AGIP, que s’ha constituït fa tot just uns mesos) organitza avui, dimarts, a les sis de la tarda, una xerrada col·loqui a la sala Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona. Hi intervindran la neuròloga de l’hospital Trueta i del Santa Caterina Berta Solano, el neuròleg d’aquests mateixos centres Daniel López i la infermera del Santa Caterina Lilian Vivas. D’altra banda, al llarg del dia l’associació tindrà unes taules informatives. Fins a les dues del migdia, a la Rambla, i entre les quatre i les sis, davant de la sala Josep Irla. Els voluntaris que hi haurà en aquests punts informen de, per exemple, els símptomes inicials que presenta la malaltia, les fases de la seva evolució, si hi ha factors hereditaris, en quin punt es troben les investigacions per tractar-la i en què consisteix el tractament amb HIFU (ultrasons d’alta intensitat).
La jornada tindrà continuïtat dissabte, dia 15. D’una banda, de nou a dues del migdia hi haurà de nou una taula informativa, en aquest cas, a la plaça Salvador Estpiu. D’altra, a la tarda es pintarà un mural a la llera del riu Onyar, a càrrec de joves de l’Agrupació Escolta i Guia Joan Pons. S’hi pintaran una tulipa (símbol del Parkinson) i el logotip de l’AGIP.
Les activitats d’avui i de dissabte són les primers que l’AGIP organitza de portes en fora. La seva presidenta, Victòria Saget, confia que serveixi per donar-se a conèixer i que l’entitat creixi, ja que ara mateix compta amb tan sols una trentena de membres, entre pacients i familiars. Si bé el seu àmbit és inicialment Girona i el seu entorn, preveuen ser presents mica en mica a altres comarques de la demarcació on fins ara només hi havia una entitat d’aquestes característiques, a Blanes.
L’associació -explica Saget- de moment organitza sessions de teràpia al seu local (al carrer de Sant Francesc, 30, de Girona) i mica en mica anirà ampliant les activitats. El vessant econòmic els és un escull -apunta la presidenta- ja que no en fan prou amb les quotes que paguen els pacients (120 euros a l’any) i els col·laboradors (50 euros a l’any). En aquest sentit, confien en obtenir resposta positiva de les administracions a les que han demanat subvencions.
A la regió sanitària de Girona s’estan atenent prop de 900 persones per Parkinson, però el Departament de Salut estima que en aquest territori hi poden haver unes 2.400 persones que n’estan afectades.