Salut

Hospital del Vendrell, més enllà dels metres

L’hospital està a punt d’entrar en l’inici de les obres d’ampliació que permetran guanyar 10.000 m² i incrementar personal i serveis

El projecte comporta una inversió de 45 milions d’euros i disposa de fons europeus distribuïts per la Generalitat

Les obres començaran amb els primers moviments de terres aquest any

L’anunci de l’ampliació de l’Hospital del Vendrell ha estat una de les grans notícies d’aquest any per als ajuntaments del Baix Penedès. Ja feia anys que tant els responsables polítics municipals de la comarca com els tècnics de la Generalitat havien reconegut públicament la necessitat de planificar i donar forma a un projecte que permetés créixer en metres per donar resposta a les necessitats de recursos sanitaris que, en els últims anys, s’han posat en evidència a la comarca. L’edifici ha quedat petit per una població de 112.000 habitants que creix de manera exponencial durant els mesos d’estiu i les èpoques de vacances a causa del turisme i la població amb segona residència que no hi és empadronada.

El projecte, que comporta una inversió de 45 milions d’euros (40 milions per a les obres i cinc milions per als equipaments), es finançarà amb fons europeus gestionats per la Generalitat i neix amb l’objectiu de garantir els serveis sanitaris de la zona en un horitzó que podria arribar fins al 2038.

Tal com explica el director general de la Xarxa Santa Tecla, Joan Maria Adserà, l’edifici guanyarà espai (10.000 m²), permetrà actualitzar una part de les instal·lacions amb la remodelació i guanyarà també llits d’hospitalització (40), consultes externes (19), sales d’operacions (4) i boxs d’urgències (19), entre altres. També guanyarà espai per a l’activitat ambulatòria, serveis assistencials i capacitat de resposta a urgències. I una de les coses més importants és que l’ampliació impulsarà el centre des del punt de vista professional i de qualitat en l’atenció. Segons Adserà, l’objectiu és consolidar els equips i frenar la mobilitat dels professionals amb la formació d’equips més sòlids. “L’oferta de l’Hospital del Vendrell pot ser interessant per a aquells professionals que valoren la presencialitat”, segons Adserà, ja que els nous models d’atenció sanitària han eliminat les decisions sota criteri únic als equips de treball dels hospitals i això obliga que alguns centres comarcals, com el del Vendrell, hagin de fer un pas endavant per oferir millores als professionals que acaben revertint en els usuaris.

El projecte de remodelació i ampliació de l’hospital preveu també guanyar un total de 1.500 m² d’enjardinament i l’aplicació de nous criteris a les zones d’aparcament per evitar embussos o la coincidència d’usuaris que busquen serveis diferents al centre. Segons Adserà, “l’usuari del servei d’hospitalització no ha de coincidir en la seva ruta en cotxe amb el que va a urgències”. Segons ell, aquest és un projecte pensat per donar una resposta de futur a la comarca, aplicant nous criteris en l’ordenació dels accessos i la mobilitat a l’interior del recinte. La intenció és que un usuari no entorpeixi l’altre i que tots tinguin una bona experiència en la seva visita a l’hospital.

Les obres de nova construcció, que formen part del pla funcional d’ampliació del Servei Català de la Salut, començaran amb els primers moviments de terres al llarg d’aquest any i s’acabaran dins el 2024, juntament amb la remodelació d’algunes parts de l’edifici actual. L’objectiu és equipar les noves zones perquè entrin en funcionament dins el 2025 o a principis de 2026.

Vint anys després

L’Hospital del Vendrell es va inaugurar l’any 2005 com una peça més de la xarxa hospitalària comarcal. En aquell moment, els hospitals de referència per als veïns del Baix Penedès eren a Tarragona i Barcelona i la població va pressionar per acostar l’atenció hospitalària a casa.

En aquell moment, l’any 2005, el Baix Penedès tenia una població de gairebé 80.000 habitants. El cert, però, és que aleshores la comarca ja exercia com a pol turístic i de segona residència amb necessitats concretes durant les temporades de vacances. Aquest fet, juntament amb la pressió que van exercir els alcaldes dels pobles afectats, va servir d’impuls per posar en marxa aquest centre, que es va integrar a la xarxa sanitària comarcal com una peça més de la Xarxa Santa Tecla.

En aquests vint anys, el Baix Penedès ha passat dels 80.000 habitants de 2005 a 112.000 a 1 de gener de 2022, que encara són més si es té en compte l’increment de la pressió demogràfica a causa dels veïns de la corona metropolitana que s’han instal·lat en segones residències després de la pandèmia.

Les xifres
10.000
metres quadrats.
Són els que guanyarà l’hospital amb les obres de remodelació i ampliació.
150
llits.
Són els llits d’hospitalització que tindrà el centre el 2025.
49
consultes externes.
Són els despatxos de consultes externes que hi haurà després de l’ampliació. L’hospital guanyarà 19 consultes.
37
box d’urgència.
Són els box d’urgències que quedaran després de sumar els 19 que es guanyaran en el procés d’ampliació. A més, l’àrea d’urgències guanyarà una consulta de triatge i dues noves consultes d’atenció continuada.
10
llits de reanimació.
En el bloc de reanimació pos t quirúrgica es guanyaran dos llits que se sumaran als vuit que hi ha actualment.
20
boxs d’endoscòpia.
L’hospital guanyarà 20 nous boxs d’endoscòpia al bloc quirúrgic gràcies a l’ampliació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.