PALAMÓS
Promouen l’ús de raticides innocus per als ducs
Un projecte comú entre l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós i membres del Grup de Natura Sterna té com a objectiu estudiar el comportament dels ducs que habiten en el municipi per aplicar polítiques en favor de la seva conservació. Entre d’altres accions, l’estudi valora la possibilitat d’utilitzar raticides innocus per aquests depredadors. El duc és un ocell rapinyaire nocturn i un depredador natural de coloms, tudons, rates i altres rosegadors. Entre les causes antròpiques que causen la seva mort –un 35% de les quals són per electrocucions– cal destacar que l’ús de raticides que contenen components anticoagulants és una de les principals amenaces: “Quan els ducs ingereixen rates intoxicades per aquests tipus de raticides, se’ls hi bioacumulen aquestes substàncies a l’organisme. En altes concentracions poden ser letals per al duc, però també en nivells més baixos es veu minvada la capacitat cognitiva”, explica Albert Compaña, biòleg del projecte i membre de l’entitat.
Estudis preliminars demostren que la presència d’aquestes substàncies tòxiques dels raticides és recurrent en l’espècie, així com que la principal presa del duc a la comarca és la rata. “Amb aquests antecedents, hem considerat que la parella de ducs situada a tocar del nucli de Palamós té una elevada interacció amb rates de zones on s’estan aplicant tractaments, i per això hem proposat a l’Ajuntament estudiar com els ducs utilitzen el territori, en especial les zones urbanes i periurbanes, on va a caçar”, assenyala Compaña. Un cop detectats aquests llocs, l’objectiu és aplicar raticides innocus per als ducs que ja es comencen a trobar en el mercat.
A més, com que el duc és un depredador de rosegadors, el projecte pot ser beneficiós per al control de la població de rates. “Hi guanyem tots. D’entrada l’espècie diana del projecte, el duc, però també el nostre litoral, perquè la seva presència indica que està en un bon estat de conservació, i la societat, perquè els ducs són uns aliats en el control de plagues”, assegura Josep Vilanova, tècnic de Medi Ambient de Palamós.
El projecte ja està obtenint les primeres dades dels moviments del duc al municipi. Fa uns mesos es va col·locar un emissor GPS-GSM a un mascle de duc gràcies al qual es coneixen amb exactitud els seus moviments i els llocs on ha estat. “Hem vist que fins i tot es para en llocs del nucli urbà on al costat hi ha espais oberts, com ara una plaça, i on a la nit hi pot trobar coloms o rosegadors”, indica Vilanova. El consistori està tramitant ara un nou contracte del control de plagues que ja tindrà en compte l’ús de raticides que no afectin els depredadors en les zones on s’ha detectat que interactuen ducs i rates. “La nostra responsabilitat és treballar perquè l’ús humà del territori no tingui danys col·laterals per a la fauna”, remarca Vilanova.
El projecte també ha inclòs el seguiment reproductiu de la parella de ducs que han tirat endavant dos polls localitzats en un niu d’un penya-segat al costat del mar. “Les recaptures d’individus anellats ens donen molta informació. Hem observat que hi ha una baixa dispersió a causa de l’elevada mortalitat de reproductors, i que el 42% moren abans del seu primer any de vida per causes relacionades amb l’home. Això ens dona informació i permet proposar mesures de gestió per evitar aquestes morts per causes antròpiques”, assegura Jaume Ramot, president del Grup de Natura Sterna. “A partir d’aquí es poden obrir camps d’investigació i treballar per conscienciar i assessorar els ajuntaments, com per exemple canviar aquests raticides anticoagulants per altres productes innocus pel duc. Si no actuem en les problemàtiques que causen la disminució de l’espècie, en un futur ens podríem trobar amb una extinció local del duc com ha passat a altres comarques del territori”, conclou Albert Compaña.