Societat

Societat

Enric Bufill i Soler, neuròleg i lluitador contra l’Alzheimer

Treballava al Consorci Hospitalari de Vic i va ser premiat per les seves investigacions i els seus estudis en la lluita contra aquesta malaltia

El prestigiós neuròleg català Enric Bufill i Soler, que treballava al Consorci Hospitalari de Vic, va morir dilluns passat a l’edat de 74 anys. Bufill havia obtingut un màster en neurologia cognitiva per la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva fascinació per la paleontologia el va portar a interessar-se, entre altres àmbits, per l’evolució humana i, especialment, per l’evolució del cervell i la ment.

L’any 2008, juntament amb el doctor Rafael Blesa, va iniciar una investigació mèdica per saber quina vinculació hi ha entre l’evolució que han tingut alguns gens del cervell humà i la malaltia de l’Alzheimer. Per fer l’estudi van utilitzar 800 voluntaris majors de 65 anys on hi havia persones que tenien la malaltia, d’altres amb un deteriorament cognitiu lleu i d’altres sense cap problema relacionat. De l’estudi van trobar sis variants de tres gens capaces de reduir vuit vegades el risc de tenir Alzheimer i també d’augmentar-lo fins a tres vegades. Van detectar que unes modificacions bioquímiques causen la desactivació o activació d’aquests gens. Unes modificacions que són producte de factors ambientals com ara la dieta, els tòxics o l’estrès.

L’estudi va ser publicat a la prestigiosa revista Alzheimer’s Disease & Associated Disorders, i l’any 2016 el Consorci Hospitalari de Vic el va guardonar pel projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia