Societat

L’Argillà torna al carrer

La fira internacional de ceràmica i terrissa d’Argentona recupera el format inicial, que va haver d’anul·lar per la pandèmia

Les parades ocuparan el centre del municipi i es preveu superar els 15.000 visitants del 2022

Con­si­de­rada la fira de ter­rissa i ceràmica més des­ta­cada del sud d’Europa, l’Argillà d’Argen­tona recu­pera, aquest any, la ubi­cació ori­gi­nal, el car­rer, que va haver d’aban­do­nar per culpa de la pandèmia. “Les res­tric­ci­ons s’han aca­bat i tor­nem a l’espai que ens és propi, que per­met el con­tacte més directe amb els visi­tants, la interacció amb el tei­xit social i econòmic del poble i el pas­seig lliure i tran­quil”, explica el direc­tor del Museu del Càntir d’Argen­tona i un dels artífex de la mos­tra, Oriol Calvo. La cita s’allar­garà del 7 al 9 de juliol i ocu­parà els car­rers més cèntrics de la població, com són l’avin­guda Puig i Cada­falch, el car­rer Gran i el car­rer Tor­ras i Bages. La resta d’acti­vi­tats com­ple­mentàries es con­cen­tra­ran a la plaça de Ven­dre i a la de l’Església. “Aquest any, tenim 62 para­dis­tes i, tot i que hem hagut de selec­ci­o­nar, ens està resul­tant com­pli­cat poder ubi­car-les totes”, asse­nyala. Mal­grat que la majo­ria de par­ti­ci­pants pro­ve­nen de Cata­lu­nya i la resta de l’Estat espa­nyol, en aquesta ocasió també hi haurà repre­sen­tants d’arreu de l’Estat francès, Itàlia, Ale­ma­nya, Polònia, Sèrbia, la República Txeca, Eslovènia i el Mar­roc. “Estem con­vençuts que podem recu­pe­rar les xifres d’assistència prèvies a la pandèmia. L’any pas­sat, vam tenir 15.000 visi­tants i segur que les xifres millo­ra­ran”, comenta el direc­tor del Museu del Càntir, que inci­deix en el fet que, en gene­ral, l’atracció pel món de la ceràmica creix. “Hi ha una boge­ria per apren­dre ceràmica després d’uns anys de dava­llada del sec­tor, i cre­iem que això també ens pot bene­fi­ciar”, diu.

La pro­gra­mació de l’Argillà inclou els tra­di­ci­o­nals tallers i demos­tra­ci­ons de ter­rissa i, com a nove­tat, una acció artística a càrrec de Daniel Case­lles a la plaça de l’Església, que farà una demos­tració de la tècnica d’ordir el fang. També hi des­taca l’expo­sició tem­po­ral La cer­teza oculta de María Oriza Pérez.

Un “repte” de càntir

El càntir d’aquest any, com marca la tra­dició un model únic, és obra de la dis­se­nya­dora tèxtil Nani Mar­quina, que va haver de fer una immersió total en el món de la ter­rissa per poder fer front a l’encàrrec. “Va ser un repte, però també una opor­tu­ni­tat”, va expli­car durant l’acte de pre­sen­tació de la peça. Es tracta d’un dis­seny tra­di­ci­o­nal de càntir de barca, fet tot a mà i que es com­pleta amb una pin­ze­llada en blau que fa que no hi hagi dues peces iguals. “Volia mos­trar la capa­ci­tat única de l’arte­sa­nia per fer-nos pen­sar qui­nes mans hi ha al dar­rere de la cre­ació i quina és la seva història”, va dir.

LA FRASE

Tornem a l’espai que ens és propi i que permet la interacció amb el teixit social i econòmic del poble
Oriol Calvo
DIRECTOR DEL MUSEU DEL CÀNTIR

LA XIFRA

15.000
persones
van visitar l’Argillà el 2022 i els organitzadors preveuen més públic aquest any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.