Salut

Salut

El menjar sí que cura

La Fundació El Maresme obté els primers resultats del programa pioner per lluitar contra la disfàgia en infants amb pluridiscapacitat

El 93% dels alumnes presenten millores en l’alimentació i la hidratació

L’estudi va començar el 2019, promogut pel Consorci Sanitari del Maresme

Hi van participar 33 alumnes i tots ells tenien dificultats per alimentar-se o beure correctament
S’ha signat un acord amb la Confederació Aspace i Fepccat per fer activitats de formació i recerca

En Joni Junior té tres anys i sis mesos i és d’Argen­tona, i la Vicky en té tretze i viu a Vilas­sar de Mar. Tots dos són alum­nes de l’escola d’edu­cació espe­cial L’Arboç, que per­tany a la Fun­dació El Maresme. En Joni Junior hi va entrar el setem­bre pas­sat i la Vicky hi assis­teix des que tenia tres anys. Tots dos for­men part del grup d’alum­nes que par­ti­ci­pen en un pro­jecte pio­ner per llui­tar con­tra la disfàgia en infants i joves que patei­xen afec­ta­ci­ons neu­rològiques seve­res. La seva situ­ació difi­culta molt sovint acci­ons tan habi­tu­als com men­jar i beure i pot arri­bar a pro­vo­car impor­tants pro­ble­mes de salut i afec­tar direc­ta­ment la seva qua­li­tat de vida. L’any 2019 el Con­sorci Sani­tari del Maresme (CSdM), amb el suport de l’Ajun­ta­ment de Mataró, va posar en marxa una cam­pa­nya per reco­llir fons que es des­ti­na­rien a la inves­ti­gació sobre aquesta malal­tia, que en aquell moment afec­tava unes qua­tre mil per­so­nes només a la capi­tal del Maresme.

En con­cret, segons recorda el direc­tor de recerca de l’ens hos­pi­ta­lari i espe­ci­a­lista mun­dial en disfàgia, Pere Clavé, es pre­te­nia avançar en la detecció precoç i en la millora dels trac­ta­ments. “Vam bate­jar la cam­pa­nya com El men­jar cura! i vam voler cen­trar la recerca en dos col·lec­tius espe­ci­al­ment vul­ne­ra­bles a la malal­tia com són nens i ado­les­cents amb afec­ta­ci­ons neu­rològiques greus i anci­ans hos­pi­ta­lit­zats”, asse­nyala Clavé. La cam­pa­nya de reco­llida de fons es va tan­car el desem­bre del 2020 amb una impor­tant col·labo­ració tant en l’àmbit públic com espe­ci­al­ment a través de dona­ci­ons d’empre­ses i par­ti­cu­lars. Amb els 50.000 euros reco­llits es va ini­ciar la recerca en aquesta doble ves­sant d’infants i gent gran. Ini­ci­al­ment, des de l’hos­pi­tal de Mataró es va fer un segui­ment de 500 anci­ans ingres­sats, en els quals la disfàgia era pre­sent com a mínim en la mei­tat dels casos. “És una malal­tia que en el dia d’avui encara costa de diagnos­ti­car. L’objec­tiu del pro­grama va ser des del pri­mer moment tras­lla­dar a la pràctica clínica la mínima inter­venció que neces­si­ta­ven aquests paci­ents per millo­rar el seu estat nutri­ci­o­nal i d’hidra­tació”, afirma el direc­tor de recerca del CSdM.

Ava­lu­ació prèvia

Paral·lela­ment, l’equip d’inves­ti­ga­dors va començar a tre­ba­llar amb els alum­nes de l’escola amb una ava­lu­ació prèvia de quin era l’esce­nari. Hi van par­ti­ci­par un total de 33 alum­nes i els espe­ci­a­lis­tes van deter­mi­nar que tots ells tenien difi­cul­tats per ali­men­tar-se o beure cor­rec­ta­ment. Això com­por­tava pro­ble­mes de mal­nu­trició i des­hi­dra­tació. “Mos­tra­ven alte­ra­ci­ons impor­tants en la ingesta d’ali­ments i sòlids ja que la majo­ria d’alum­nes estan afec­tats per impor­tants lesi­ons neu­rològiques i pre­sen­ten retards en el desen­vo­lu­pa­ment psi­co­mo­tor”, explica Pere Clavé. Les difi­cul­tats per suc­ci­o­nar, mas­te­gar o deglu­tir cor­rec­ta­ment els ali­ments pro­vo­ca­ven sovint que els infants s’ennu­e­gues­sin i això difi­cul­tava que man­tin­gues­sin una cor­recta nutrició.

El pla d’inter­venció del pro­grama va tre­ba­llar en una doble ves­sant: la for­mació del per­so­nal docent i de les famílies, i l’adap­tació de les die­tes. En aquest sen­tit, es va ense­nyar als res­pon­sa­bles de l’escola com acon­se­guir uns millors resul­tats d’ingesta durant els àpats a través de tècni­ques específiques i, al mateix temps, es va dis­se­nyar un pla d’inter­venció per pro­por­ci­o­nar die­tes de tex­tura modi­fi­cada i líquids amb dife­rents nivells de vis­co­si­tat ade­quats a les neces­si­tats de cada alumne. Així, els infants i ado­les­cents de L’Arboç van poder expe­ri­men­tar, entre d’altres, amb líquids de tex­tu­res i colors dife­rents que els cri­des­sin l’atenció i que, en funció de les seves capa­ci­tats, els esti­mu­les­sin a l’hora de triar les seves pre­ferències. “Es van fer tallers i acti­vi­tats de tota mena on els alum­nes van poder interac­tuar amb els mate­ri­als i on es va insis­tir en la neces­si­tat de crear hàbits salu­da­bles, com ara el de beure aigua”, esmenta el direc­tor gerent de la Fun­dació El Maresme, Albert Vidal. I la direc­tora de l’escola L’Arboç hi afe­geix: “Com més infor­mació obte­nim sobre disfàgia, més ens ado­nem de la incidència que aquesta malal­tia té en una escola com la nos­tra i més cons­ci­ents som de l’impacte en la salut del nos­tre alum­nat.”

Per la seva banda, l’equip de die­tis­tes i nutri­ci­o­nis­tes de l’empresa Serhs Food, que també col·labora en el pro­grama, explica que el tre­ball efec­tuat amb els ali­ments par­tia de la neces­si­tat d’ofe­rir des del començament els pro­duc­tes inclo­sos dins de la dieta medi­terrània “i adap­tar-los a les noves com­po­si­ci­ons més fàcils d’empas­sar”. En aquest sen­tit, l’equip de l’escola L’Arboç va tre­ba­llar en una tri­ple adap­tació de la dieta (TAD), que con­sis­tia en l’adap­tació de les calo­ries i proteïnes dels plats a les neces­si­tats de cada alumne, la seva vis­co­si­tat i tex­tura i la poten­ci­ació de les qua­li­tats orga­nolèpti­ques per fer els plats sabo­ro­sos i atrac­tius.

El tre­ball cons­tant, tal com des­ta­quen des de l’enti­tat, ha donat final­ment els seus fruits i a finals del juny pas­sat es van fer públics els resul­tats: el 93% dels alum­nes pre­sen­ten una millora nota­ble en la seva ali­men­tació i hidra­tació. “I el que és més impor­tant, s’aca­ben diària­ment la dieta de tex­tura modi­fi­cada i han dupli­cat la quan­ti­tat d’aigua que beuen en el temps que estan al cen­tre edu­ca­tiu”, cons­ta­ten des de l’equip docent.

Acord sig­nat

En el pro­grama per llui­tar con­tra la disfàgia en aquests col·lec­tius més vul­ne­ra­bles també hi han col·labo­rat, a banda del per­so­nal edu­ca­tiu i sani­tari de l’escola, l’equip de moti­li­tat diges­tiva del CSdM i Serhs Food, la Fun­dació Furega i Nestlé Health Sci­ence. A més, la inter­venció està vin­cu­lada al pro­jecte euro­peu PECT de Mataró-Maresme: eco­sis­tema d’inno­vació per a les ciu­tats cui­da­do­res i al pro­grama PASCE (evo­lució del pro­grama d’atenció a l’alum­nat amb neces­si­tats espe­ci­als de salut als cen­tres edu­ca­tius). De fet, durant l’acte de pre­sen­tació que es va fer a les ins­tal·laci­ons que l’empresa Serhs Food té a Mataró, es va donar a conèixer l’acord sig­nat amb la Con­fe­de­ració Aspace –una orga­nit­zació inte­grada per 85 enti­tats dedi­ca­des a per­so­nes amb paràlisi cere­bral, amb més de 20.000 asso­ci­ats, 5.300 pro­fes­si­o­nals i 230 cen­tres d’atenció directa– i amb les 14 enti­tats de la Fepc­cat (Fede­ració de la Paràlisi Cere­bral i la Plu­ri­dis­ca­pa­ci­tat de Cata­lu­nya) per fer acti­vi­tats de for­mació i recerca vin­cu­la­des al pro­jecte.

Des de la Fun­dació El Maresme, el direc­tor gerent va posar l’accent en les pers­pec­ti­ves gene­ra­des a par­tir dels bons resul­tats del pro­grama. “Ens satisfà que la ciència també posi el focus en un col·lec­tiu que no per ser mino­ri­tari no es mereix la mateixa qua­li­tat nutri­ci­o­nal que qual­se­vol altra per­sona”, va cons­ta­tar. Per la seva banda, el gerent del CSdM, Rafael Lledó, va remar­car el desig que la ini­ci­a­tiva “sor­gida de la nos­tra política de res­pon­sa­bi­li­tat social cor­po­ra­tiva es pugui esten­dre al con­junt del país i formi part dels pro­gra­mes del Cat­Sa­lut per aten­dre l’alum­nat amb neces­si­tats espe­ci­als de salut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia