Societat

Un de cada tres morts en accident de trànsit a Barcelona anava a peu

"Les morts de via­nants s'han reduït a Europa en els últims 5 anys, però l'Estat espa­nyol pre­senta la ràtio de mor­ta­li­tat més ele­vada d'Europa amb 15,7 morts per milió d'habi­tants. A Bar­ce­lona, la ràtio de mor­ta­li­tat és de deu morts per milió d'habi­tants".

Aquesta és una de les con­clu­si­ons d'un estudi, desen­vo­lu­pat pel RACC i cofi­nançat per la Fede­ració Inter­na­ci­o­nal de l'Automòbil, sobre els pas­sos de via­nants en què han par­ti­ci­pat deu països euro­peus. El direc­tor de la Fun­dació RACC Automòbil Club, Miquel Nadal, ha expli­cat que l'estudi busca cons­ci­en­ciar als via­nants i els con­duc­tors "d'un pro­blema i és que el nom­bre de via­nants morts a l'Estat espa­nyol és molt alt". En con­cret, un de cada tres morts en acci­dent de trànsit a Bar­ce­lona anava a peu.

Segons l'estudi, el 91,5% dels via­nants morts a l'Estat espa­nyol són a fora del pas de via­nants, men­tre que la mit­jana de la Unió Euro­pea es troba en un 77%. L'informe deta­lla que l'Estat espa­nyol és "el segon país euro­peu ana­lit­zat amb pit­jors xifres abso­lu­tes de mor­ta­li­tat de via­nants, per sobre de països amb més població com Itàlia o Regne Unit".
En total, durant el 2006 van morir a l'Estat espa­nyol 613 via­nants i en els nuclis urbans de Cata­lu­nya en van morir 38, d'un total de 134 morts en zona urbana. Segons l'estudi, "és necessària l'existència d'un codi de cir­cu­lació urbana que inclo­gui mesu­res com la regu­lació dels pas­sos de via­nants".

Pel que fa a Bar­ce­lona, "els via­nants morts man­te­nen una tendència esta­ble des de l'any 2004, men­tre que hi ha una reducció de ferits greus d'un 30%". En con­cret, a la capi­tal cata­lana resul­ten morts o amb feri­des greus en un atro­pe­lla­ment al vol­tant de 120 per­so­nes cada any. Així mateix, la mit­jana de transeünts morts a Bar­ce­lona en el període 2002-2007 és de quinze morts anu­als.

Miquel Nadal ha afir­mat que aquest estudi és "un pas més en la seg­men­tació de la segu­re­tat via­ria". Així, ha des­ta­cat que ja hi ha hagut una millora de la segu­re­tat viària amb una reducció sig­ni­fi­ca­tiva del número de morts, però ha admès que "encara queda un marge impor­tant per a la millora". En aquest sen­tit, ha des­ta­cat que s'imposa una seg­men­tació de la segu­re­tat viària. "S'ha de par­lar de col·lec­tius amb pro­blemàtiques dife­rents", ha afe­git, "no és el mateix, per exem­ple, la gent jove que la gent gran".

Nadal ha expli­cat que l'estudi busca cons­ci­en­ciar als via­nants i els con­duc­tors. "Un de cada tres morts són gent que va a peu", ha res­sal­tat. El segon objec­tiu és inten­tar "millo­res en les infra­es­truc­tu­res". Ha citat com exem­ple que els pas­sos de via­nants són millo­ra­bles. En aquest sen­tit, ha mani­fes­tat que des del RACC i l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona els ciu­ta­dans podran pre­sen­tar les seves quei­xes. Altres objec­tius són des­ta­car el millor i el pit­jor dis­seny de pas­sos de via­nants en cada país i pro­po­sar a las auto­ri­tats mesu­res urgents per a reduir el nom­bre de morts i acci­dents que ocor­ren en pas­sos de via­nants.

En aquest con­text, s'ha pre­sen­tat la cam­pa­nya Atenció! Tots som via­nants, orga­nit­zada pel RACC i l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. Aquesta consta de dife­rents acci­ons al car­rer de la ciu­tat. L'objec­tiu és sen­si­bi­lit­zar, cons­ci­en­ciar i detec­tar opor­tu­ni­tat de millora en el com­por­ta­ment i en les infra­es­truc­tu­res.

Per la seva part, el regi­dor de Mobi­li­tat, Fran­cesc Nar­vaez, ha des­ta­cat que l'equip de govern té entre mans un "pla molt potent" per poten­ciar les zones 30 de la ciu­tat, on no es podrà con­duir a més d'aquesta xifra. Així mateix, ha expli­cat que s'estan ana­lit­zant els punts de risc de la ciu­tat de Bar­ce­lona. "No volem caure en l'auto­com­plaença, ja que el fet que un de cada tres morts sigui via­nant és un fet pre­o­cu­pant", ha decla­rat, al temps que ha expli­cat que els més afec­tats per aquests acci­dents a Bar­ce­lona són la gent gran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.