Societat

Formentera, illa nudista a la baixa

A totes les platges de l’illa es permet la pràctica del nudisme i conviu en sintonia amb els “tèxtils”

Amb la irrupció del turisme italià a Formentera, l’evolució del nudisme, tot i que resisteix, va a menys

“Estem en una tendència preocupant, no pots fer res que no ofengui un altre”

Els anta­go­nis­mes a l’hora de gau­dir del sol i la platja con­vi­uen sense fer-se nosa a For­men­tera des de l’arri­bada del turisme a mit­jans del segle XX. Tant si vas nu com ves­tit tro­bes el teu espai al lito­ral de l’illa. Per l’his­to­ri­a­dor for­men­te­rer San­ti­ago Colo­mar, aques­tes idees van començar amb l’arri­bada de l’anar­quisme cap al 1920 o 1930; “era una filo­so­fia de vida, no era només una opció política o social. I en el cas de For­men­tera va ser molt impor­tant perquè abans de la Guerra Civil hi havia el sin­di­cat de la Con­fe­de­ració Naci­o­nal del Tre­ball (CNT) a ses Sali­nes, una de les indústries més impor­tants de l’època, que tenia més de 500 afi­li­ats, que per la població de For­men­tera era una pro­porció molt gran. El nudisme té un com­po­nent de rup­tura de soci­e­tats tra­di­ci­o­nals com el fran­quisme. Un pro­blema que va tenir en Franco és que Espa­nya depe­nia del turisme, i es va fomen­tar pel seu interès econòmic, i el turisme va fer que s’anes­sin des­truint una mica els pudors de la soci­e­tat fran­quista rància i antiga.”

La irrupció dels hip­pies a l’illa, a finals dels 60 i començament dels 70, i la seva men­ta­li­tat, va ser també un punt d’inflexió. I encara més quan van començar a arri­bar els fran­ce­sos, suïssos i bel­gues, a finals dels 50. Colo­mar explica que a l’hos­tal La Savina hi havia el Club dels Argo­nau­tes, que feien fes­tes de dis­bauxa sexual a l’Estany des Peix. De fet, el turisme del nord d’Europa, sobre­tot els ale­manys, més libe­rals i oberts, va con­ti­nuar amb aquesta pràctica a l’illa als anys 70. Per con­tra, amb “l’arri­bada del turisme italià a finals dels 80, que va com­por­tar la bai­xada del turisme ale­many, hi ha hagut una recu­lada, perquè és un turisme con­ser­va­dor, sexu­al­ment més cohi­bit. Ara s’ha tor­nat al biquini com­plet, difícil­ment veuràs un italià sense roba perquè tenen més pudor i els agrada lluir el cos amb banya­dor”, relata San­ti­ago Colo­mar.

L’his­to­ri­a­dor alerta que en gene­ral estem en una tendència “pre­o­cu­pant perquè no pots fer res que no ofen­gui un altre, en la línia puri­tana dels EUA, de la doble moral i la hipo­cre­sia”. “Aquí arri­ba­rem a denun­ciar nudis­tes perquè cau­sen escàndol públic o ferei­xen la sen­si­bi­li­tat. Si la llei no és molt clara i con­creta pot haver-hi col·lec­tius que se sen­tin ofe­sos per tenir nudis­tes al cos­tat.”

El nou govern del Con­sell de For­men­tera, de caire con­ser­va­dor, sor­git de les últi­mes elec­ci­ons no pretén can­viar el que ha estat la tònica en la pràctica del nudisme al lito­ral. De fet, no hi ha cap platja senya­lit­zada com a nudista, i les dues pràcti­ques con­vi­uen en sim­bi­osi. Tota la costa nord de l’illa, el Parc Natu­ral de ses Sali­nes, amb ses Ille­tes i Lle­vant, i tot mig­jorn al sud de l’illa eren i són zones habi­tu­als de la pràctica nudista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.