Salut

MútuaTerrassa i el Museu Tèxtil consoliden en una dècada el programa de rehabilitació piscosocial

El projecte de suport psicoterapèutic ‘Collage dels records’ de la Unitat de Subaguts del Servei de Psiquiatria ha atès 300 pacients i un centenar de famílies

Proposa tallers als malalts per estimular la creativitat, la pertinença un grup i l’autoestima

La Unitat de Subaguts del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i el Museu Tèxtil de Terrassa han consolidat en deu any el projecte de rehabilitació psicosocial Collage dels records, que va començar com una prova pilot el 2013, i ja ha atès 300 pacients i més d’un centenar de famílies. La iniciativa, que amb els anys també ha servit per posar en marxa sis projectes comunitaris de similars característiques més, té com a objectiu estimular la memòria de moments positius i expressar-los de forma creativa i paral·lelament potenciar aspectes cognitius dels pacients.

Però també té altres objectius com ara sentir-se part d’un grup, treballar la capacitat d’atenció i concentració, incidir en elements relacionats amb l’autoestima, ampliar el context comunitari dels usuaris i implicar als familiars de l’entorn proper dels pacients per afavorir-ne la seva rehabilitació, expliquen les responsables del programa.

El projecte està liderat per Sílvia Ramos, terapeuta ocupacional de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT), en col·laboració amb l’artista visual Irene Pérez Gil, que s’encarrega de dinamitzar-lo. Les dues coincideixen en assegurar que la iniciativa permet “treballar les relacions interpersonals i l’estimulació creativa, mitjançant la realització d’un taller amb materials tèxtils” en el qual es busca també “una presa de consciència per part dels malalts de les seves capacitats per aprendre i crear”.

En el transcurs del taller es proposa als participants experimentar el significat d’un procés creatiu. Als pacients se’ls demana que plasmin en un dibuix esquemàtic al paper un record postiu que “serà el punt de partida per dissenyar i realitzar un teixit amb teler manual, utilitzant llanes de diverses textures i colors en les quals es poden intercalar textos o imatges sobre paper”, detalla l’artista. Segons Ramos “quan portem a la ment imatges o estats d’ànim de moments passats que han resultat agradables per nosaltres, a nivell neurològic el cervell experimenta gairebé la mateixa qualitat de l’emoció”.

L’experiència forma part d’un programa rehabilitador del qual tots els usuaris en surten beneficiats segons va posar de manifest una enquesta realitzada amb la voluntat d’avaluar la percepció de l’activitat entre el 2014 i el 2016 per part dels pacients i familiars. Gràcies a l’èxit de la iniciativa, la Unitat de Subaguts del Servei de Psiquiatria de l’HUMT ha constatat els múltiples beneficis derivats de les activitats comunitàries i en l’actualitat n’hi ha diverses en curs, les quals compten amb la implicació de tot l’equip multidisciplinar de la unitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.