Societat

societat

Els Bombers aixequen el confinament amb restriccions a Colera, Portbou i les urbanitzacions de Llançà

A partir de les 20 h es podrà circular per l’N-260

També ha quedat restablerta la circulació de trens

Les flames han devastat més de 570 hectàrees

Agents Rurals descarten que el foc s’iniciés per causes naturals

Els efectius estan pendents del vent per fer servir els hidroavions

Els Bombers han aixecat el confinament amb restriccions a Colera, Portbou i les tres urbanitzacions de Llançà. En concret, a partir de les vuit del vespre es permetrà circular per l’N-260 a veïns, residents, turistes, treballadors i els serveis d’emergències. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que s’enviarà un missatge per part de Protecció Civil a la ciutadania avisant que s’ha aixecat la restricció. Elena ha explicat que les hectàrees cremades continuen sent 573 i, per tant, el perímetre de l’incendi no ha crescut. Per això, el conseller espera que els Bombers puguin donar per estabilitzat el foc en les properes hores. En aquest mateix sentit s’ha expressat el cap de l’operatiu, Jordi Martín.

La circulació de trens entre Figueres i Portbou (Alt Empordà) també ha quedat restablerta aquest vespre, segons ha informat Protecció Civil, que ha posat fi a la prealerta del pla per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril (Ferrocat). El pas de combois s’havia interromput arran de l’incendi que crema a la zona i afectava la línia de regionals R11 i RG1 de Rodalies de Catalunya, que connecta Barcelona amb Portbou i Cervera de la Marenda, al Rosselló.

La pèrdua d’intensitat de la tramuntana a l’Alt Empordà ha permès enlairar els primers hidroavions a l’incendi de Portbou, per bé que aquests efectius han pogut fer feina durant poca estona perquè el vent s’ha reactivat. Ara continuen a l’espera de l’evolució de la tramuntana per intentar nous enlairaments. Han estat dos aeronaus de vigilància i atac (AVA) de la Generalitat que estan avaluant les condicions de vent per descarregar aigua als focus que hi ha actius, informa l’ACN. A més, hi ha diversos avions FOCA del Ministeri de l’Interior que també estan a punt per si cal actuar a l’incendi, on ja hi ha sis helicòpters.

El foc ha cremat més de 570 hectàrees i el flanc dret és el que continua preocupant als Bombers que tanmateix es mostren “contents” de com evoluciona. Ara mateix hi ha uns 300 efectius a la zona amb el suport d’alguns bombers voluntaris de fora de la demarcació de Girona, ja que fan vaga.

L’incendi, que es va declarar ahir a la tarda a Portbou, a l’Alt Empordà, continua avançant, mentre els Bombers malden per evitar que arribi a Llançà. Segons ha informat Efe, els Bombers han hagut de desallotjar aquesta nit 135 persones.

Per la seva banda, els Agents Rurals tenen delimitada la zona de l’inici de l’incendi de Portbou i tenen clar que es tractaria d’activitat humana i no pas per causes naturals, per la qual cosa s’ha iniciat una investigació. El foc va començar a la zona del pantà i els Agents Rurals treballen des del primer moment en el punt d’inici del foc. Es tracta d’un espai on hi ha alguna edificació. El que més preocupa ara per ara és el flanc dret que avança cap a la zona de Llançà i el Parc Natural del Cap de Creus. Amb tot, s’espera que durant les properes hores la tramuntana vagi a la baixa i es puguin enlairar els hidroavions que ara mateix no poden volar pel fort vent.

Bombers de la Generalitat han explicat al seu compte de Twitter que els treballs se centren ara a aturar aquest flanc dret amb eines manuals i aigua. Aquest flanc dret del foc es troba ara contingut, encara que no estabilitzat, dins uns eixos de rieres i la N-260.

Durant la matinada, l’incendi ha avançat cap al mar entre Colera i Portbou amb “múltiples focus secundaris inconnexos” propiciats per l’orografia i el vent, segons els Bombers. Al confinament de Colera i la urbanització de la Rovellada, s’hi ha sumat el de la part alta de Portbou i els masos als afores del municipi. De les 135 persones desallotjades, 120 han estat acollides al pavelló de Llancà i 14 més en un centre d’acollida de Portbou, informa el Servei d’Emergències de la Generalitat.

A més, durant unes hores, l’incendi ha deixat sense llum i aigua el municipi de Portbou i bona part de la població s’ha quedat sense telefonia. A Colera també hi ha hagut talls de llum i aigua a alguns veïns. L’alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, ha demanat “calma i serenitat” i confia que la situació s’anirà solucionant. Rodríguez ha explicat que hi ha diversos horts afectats i una finca que hi ha en el camí que porta cap al pantà on va començar l’incendi. També ha explicat en declaracions a TV3 que el focus principal de l’incendi es dirigeix al mar empès per la forta tramuntana i que preocupen els focus secundaris.

Per a avui es preveien ratxes de vent de 100 quilòmetres per hora a la zona, fet que podria dificultar les tasques de control de l’incendi, tot i que la previsió era que aquestes baixarien d’intensitat a les hores centrals del dia, segons informa a xarxes socials el Servei Meteorològic de Catalunya.

Pel que fa a l’afectació viària, l’incendi ha obligat a tallar la carretera N-260 així com la circulació de trens de la RG1 entre Figueres i Portbou.

Impotència dels veïns

En Max, veí de Colera, parla per a aquest diari de la “sensació d’impotència” que significa assistir a la devastació d’un entorn natural bellíssim. Explica que aquest matí han rebut un missatge oficial que els confirma el confinament. “De moment, a casa, estem segurs, per bé que estem sense llum i en algun moment puntual hem estat sense aigua”.

Tot i la sensació de consternació, en Max explica que la situació a mig matí “no té res a veure amb la de la matinada”, quan veien passar “les flames al costat de la muntanya”. Els veïns de Colera, que es comuniquen per whatsapp per compartir informació i comprovar que “tothom està bé”, observen fumeroles allà on fa hores cremaven les flames. “Hi ha helicòpters que van llançant aigua i es comença a veure algú pel carrer passejant el gos”, apunta en Max. El pitjor és tot el que ja s’ha cremat, sobretot a la zona boscosa i de difícil accés, a causa de la persistència de la tramuntana. Els bombers s’han hagut de centrar a protegir les zones on hi podia haver una tragèdia humana, com les cases, el càmping o el poliesportiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.