Medi ambient

Les vinyes i les pastures, claus per frenar l’expansió de l’incendi de Portbou

Un cop controlat l’incendi, els municipis de Colera i Portbou intenten tornar a la normalitat mentre quantifiquen els danys i les pèrdues que han patit.

Les vinyes de la zona de Colera i Port­bou, suma­des a les pas­tu­res de cabra i vaca que hi ha a la zona, han estat clau per fre­nar l’expansió de l’incendi, segons informa l’ACN.

Així ho ha asse­gu­rat el cap d’inter­venció dels Bom­bers, David Martínez, afir­mant que “han aju­dat a les tas­ques d’extinció i per parar el foc”. Mal­grat això, les fla­mes han afec­tat una de les vinyes, la de La Pineda, que el celler Hugas de Bat­lle té a tocar de la car­re­tera que va a Port­bou. Edu­ard Hugas, el seu pro­pi­e­tari, cal­cula que per­dran part de la pro­ducció, ja molt afec­tada per la sequera. Les fla­mes, tot i que van dei­xar gran part de la plan­tació intacte, van afec­tar de ple una vinya cen­tenària on hi havia vege­tació i algu­nes fei­xes. "Cal­cu­lem una afec­tació d'entre un 40 i un 50%, inclosa la vinya cen­tenària. I no sabem quants anys pot por­tar el procés per acon­se­guir que tor­nin a ser pro­duc­tius", afirma. Aquesta pèrdua se suma a la que ja cal­cu­la­ven tenir –al vol­tant del 50%- per la sequera que pateix la zona. Ara espe­ren que l'asse­gu­rança els faci una valo­ració dels danys i els ajudi a fer front a la situ­ació.

Els muni­ci­pis inten­ten tor­nar a la nor­ma­li­tat

Un cop con­tro­lat l'incendi, els muni­ci­pis de Colera i Port­bou inten­ten tor­nar a la nor­ma­li­tat men­tre quan­ti­fi­quen els danys i les pèrdues que han patit. L'alcalde de Port­bou, Gael Rodríguez, diu que les pro­pe­res set­ma­nes se cen­tra­ran a cal­cu­lar els danys. En aquest sen­tit, l'alcalde de Colera, Lluís Bosch, ha afir­mat que es van viure uns moments "dramàtics" on el poble va que­dar com­ple­ta­ment encer­clat per les fla­mes, però que agra­ei­xen la tasca dels cos­sos de segu­re­tat i dels Bom­bers perquè van "pro­te­gir" el muni­cipi. 

Els Bom­bers remu­llen els punts calents

Els efec­tius dels Bom­bers que que­den sobre el ter­reny con­ti­nuen remu­llant els punts que encara que­den calents. Ho faran durant les pro­pe­res hores amb una quin­zena de dota­ci­ons, a l'espera que la tra­mun­tana afluixi. Una de les zones on s'ha estat tre­ba­llant està a tocar de la granja d'en Juan Muñoz, que viu a Colera. Hi té gos­sos de cacera, els quals va poder eva­cuar abans que arri­bes­sin les fla­mes. Tot i això, l'incendi li ha fet malbé tota la ins­tal·lació d'aigua. El mateix Muñoz es queixa de la manca de gestió dels bos­cos. "Jo ho tenia tot des­bros­sat al perímetre, però la resta s'ha cre­mat tot", afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.