Societat

Pesca Neta, més enllà d’un projecte ambiental

El projecte Pesca Neta té l’adhesió de 600 pescadors del litoral català, dels quals 181 són pescadors gironins
Pesca Neta ja ha arribat a més d’una vintena d’escoles gironines a través del programa educatiu La Mar de Net

Pesca Neta va molt més enllà d’un projecte ambiental. Pesca Neta és una iniciativa factible gràcies a la voluntat i implicació dels pescadors catalans que recullen, diàriament, la brossa i les deixalles que es troben al mar Mediterrani. És una acció col·lectiva que neix, ara fa tres anys, sota el guiatge del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i del Fons Europeu Marítim i de la Pesca, les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Girona, Barcelona i Tarragona, i compta amb el suport de totes les confraries de pescadors de Catalunya.

Cada dia, els pescadors catalans recullen, seleccionen i dipositen al contenidor corresponent totes les deixalles que es troben mentre fan la seva feina. Per poder fer el seguiment de l’estudi i així tenir les dades comptabilitzades, registren també diàriament els quilos de brossa i plàstics i la tipologia de deixalles que recullen a través d’una aplicació mòbil que serveix per tenir una clara orientació de la situació. Gràcies a aquesta recollida de dades, a final de temporada es pot saber la quantitat de residus i la tipologia de deixalles que arriben al nostre mar. L’any passat, la xifra total recollida va ser de 70.000 litres d’escombraries del mar. La problemàtica del plàstic és a l’ordre del dia en qualsevol administració, ho veiem clarament amb el fet que un dels objectius de l’ONU és la firma, a finals del 2024, d’un tractat internacional jurídicament vinculant contra la contaminació per plàstics.

És per aquest motiu que, actualment, Pesca Neta té l’adhesió de 600 pescadors del litoral català, dels quals 181 són pescadors gironins. En l’àmbit territorial de Girona, en formen part les onze confraries de pescadors; són les següents: Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar i Sant Feliu de Guíxols.

D’altra banda, pel que fa a la província de Girona, el projecte es complementa amb la figura d’una biòloga que divulga la proposta ambiental i ajuda els pescadors en l’elaboració dels registres, fa xerrades i, sobretot, fa molta conscienciació. Stefania Minuto és l’encarregada de desenvolupar aquesta tasca al territori i explica que “és important fer una bona feina divulgativa per fomentar l’eliminació dels plàstics d’un sol ús i per conscienciar la població de l’impacte que poden tenir, per exemple, les tovalloletes higièniques que es llencen pel vàter, ja que no són degradables”. En aquest sentit, assegura que “Pesca Neta és una molt bona oportunitat per fer educació ambiental entre la mainada i la joventut”. És per això que el projecte, en l’àmbit gironí, també té un vessant educatiu d’allò més interessant, La Mar de Net, que té com a objectiu divulgar la tasca del pescador, educar i conscienciar per evitar que tots aquests residus acabin al mar. Avui dia, Pesca Neta ja ha arribat a més d’una vintena d’escoles gironines i es desenvolupa amb una jornada lúdica que apropa el sector pesquer a la mainada, consciencia sobre la problemàtica dels plàstics i residus al medi natural i conclou amb una recollida de brossa a la platja del seu municipi. A més, implica les escoles i el seu alumnat a desenvolupar una idea ambiental per reduir l’ús de plàstics al seu entorn més proper. Aquests projectes, a final de curs, els presenten a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i la proposta guanyadora s’executa durant el curs següent. Un exemple és el de l’escola guanyadora d’enguany, un grup d’estudiants d’ESO va crear la proposta BescaNo Plàstics per incentivar la població de Bescanó a reduir l’ús de bosses de plàstic i d’un sol ús en els comerços locals, a través d’una polsera amb un QR que acumula punts per bescanviar en botigues del municipi si els compradors porten bosses o envasos reutilitzables.

Tornant a Pesca Neta, des del sector pesquer es valora molt positivament l’acció col·lectiva; tot i això, cal tenir en compte que la tasca del pescador és pescar, no ser escombriaire del mar. Cal valorar positivament que després d’una jornada de feina, dura i de moltes hores, els pescadors destinin el seu temps a la recollida i selecció de residus. El president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i de la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, explica que projectes com aquest honoren el sector pesquer. “La societat, però –explica–, hauria de prendre consciència i valorar molt més la feina dels pescadors i la gran tasca que fem amb Pesca Neta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.