Infraestructures i serveis

Lilla, llum al final del túnel

90 anys més tard que es dibuixés per primer cop i vora 30 després de ser planificada, l’Estat és a punt d’estrenar una obra clau per connectar el Camp de Tarragona i l’interior

Els treballs hauran durat 15 anys, entorpits per entrebancs tècnics i financers

Montblanc va presentar, el 2017, una querella i va organitzar una protesta per la paralització de les obres

Cre­uar el túnel pot­ser no durà ni un minut, però fer-lo rea­li­tat haurà cos­tat uns 15 anys d’obres, gai­rebé 25 des que es va ini­ciar la tra­mi­tació del pro­jecte i 90 des que, per pri­mera vegada, una auto­ri­tat el va dibui­xar en un mapa ofi­cial, allà per la II República. D’aquí a poques set­ma­nes, el Minis­teri de Trans­ports posarà final­ment en marxa el tram de 5,1 quilòmetres de l’auto­via A-27 entre Valls i Mont­blanc –més con­cre­ta­ment, entre els nuclis de Mas­mo­lets i Lilla–, que inclou dos espe­rats túnels de 1.467 metres sota la serra de Mira­mar. L’obra, que ja és, doncs, ara sí, en la recta final, tot just estal­viarà al vol­tant de 10 minuts de temps de viatge, però supo­sarà un abans i un després en les comu­ni­ca­ci­ons per a bona part del país, perquè no tan sols evi­tarà els vora 6 quilòmetres de revolts de l’N-240 al coll de Lilla, que s’enfila fins als 580 metres d’alçada, sinó que tren­carà la bar­rera psi­cològica que històrica­ment ha sepa­rat l’Alt Camp de la Conca de Bar­berà. O, el que és el mateix, el Camp de Tar­ra­gona i la Costa Dau­rada de Ponent i fins i tot la Cata­lu­nya cen­tral, a més de l’inte­rior de la península Ibèrica. “Vols dir que estarà aca­bat en poques set­ma­nes? A Lilla encara es veu verd, i com que ens han venut una pila de motos durant un munt d’anys, només puc expres­sar incre­du­li­tat”, refle­xi­ona a El Punt Avui el pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç de Valls, Josep Maria Rovira, una de les enti­tats que més pressió ha fet els últims 30 anys, que resu­meix així els recels acu­mu­lats. I és que, cer­ta­ment, aquesta és una de les infra­es­truc­tu­res que més anys deu haver estat en l’ima­gi­nari col·lec­tiu del sud i l’oest del país.

“Cer­ta­ment, ha estat una obra que ha durat molt des que s’hi van posar, però també ha durat molt històrica­ment, perquè el túnel de Lilla ja era un pro­jecte de la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana l’any 1933”, explica al diari el fins fa pocs mesos alcalde de Mont­blanc Pep Andreu, que, tant en els 18 anys en el càrrec com en els 4 de dipu­tat en el Congrés, quan encara es dis­cu­tia el detall de l’obra, va ser segu­ra­ment la per­sona que més va vet­llar pel pro­jecte que s’ha aca­bat exe­cu­tant.

I el pro­jecte n’ha tin­gut molta, d’història. Qui més qui menys, tots els avis de la zona ja havien sen­tit a par­lar de joves de la idea de fer un túnel que obri­ria la Conca a l’Alt Camp i al mar, i el port de Tar­ra­gona i la turística Costa Dau­rada a l’inte­rior. Però, més enllà que havia estat dibui­xat en la pla­ni­fi­cació cata­lana als anys trenta, durant el fran­quisme ja es va fer algun intent per posar-hi fil a l’agu­lla de debò. El 1964, així, la premsa vallenca es feia ressò d’una aliança entre les auto­ri­tats fran­quis­tes de Tar­ra­gona i Sara­gossa per dema­nar que es fes un túnel sota el coll de Lilla en què veien grans bene­fi­cis mutus, i també s’hi va posi­ci­o­nar a favor la cor­po­ració de Valls, tot i que no se’n tor­na­ria a par­lar els anys suc­ces­sius. Tam­poc els pri­mers anys de la democràcia hi va haver cap pro­jecte ni pla­ni­fi­cació sòlida sobre la taula. I així cal anar a bus­car-la ja el 1995, quan el pla de car­re­te­res de la Gene­ra­li­tat pro­po­sava des­do­blar l’N-240 entre Tar­ra­gona i Mont­blanc, per esde­ve­nir així l’auto­via A-27, a fi de millo­rar la con­nexió amb Lleida i el cen­tre i el nord de la Península. El titu­lar, tan­ma­teix, era el Minis­teri de Foment, que, el 1999, va pre­sen­tar un pri­mer estudi infor­ma­tiu i d’impacte ambi­en­tal que divi­dia el pro­jecte en qua­tre trams i superava Valls per l’oest, fet que va cau­sar molta polèmica a la capi­tal de l’Alt Camp i va pro­vo­car un pri­mer gran retard. “La lluita de la Cam­bra de Valls no era per aquest traçat. Vam tre­ba­llar de valent perquè es canviés, però no hi vam ser a temps. Altres veïns i l’Ajun­ta­ment van fer pressió per aquest altre cos­tat”, recorda avui Rovira. “Ha estat un error estratègic històric, perquè al coll de Lilla s’hi hau­ria pogut arri­bar per les dues ban­des, i per on passa ara l’auto­via no con­necta res, men­tre per l’altra banda del riu hau­ria con­nec­tat 18 polígons indus­tri­als i qua­tre car­re­te­res comar­cals”, lamenta, tot recor­dant, a més, que ara caldrà “trin­xar més ter­ri­tori” per fer una con­nexió directa del polígon de Valls a l’A-27.

Final­ment, el 2003 el minis­teri apro­vava el traçat defi­ni­tiu, i entre el 2004 i el 2005 treia a lici­tació i adju­di­cava la redacció dels qua­tre pro­jec­tes cons­truc­tius, que van incloure final­ment petits retocs a instàncies d’algu­nes al·lega­ci­ons, però no modi­fi­ca­ci­ons subs­tan­ci­als. “Això s’acon­se­gueix perquè hi ha un català a Madrid que estira, el sub­di­rec­tor gene­ral de Pla­ni­fi­cació, Aure­li­ano López Here­dia”, subrat­lla Andreu, que a l’època es va pas­sar mol­tes hores als des­pat­xos del minis­teri. L’exe­cució de les obres es lici­ta­ria i s’adju­di­ca­ria entre el 2006 i el 2008, i el febrer d’aquell any s’ini­ci­a­ven els tres pri­mers trams, entre Tar­ra­gona i Valls. El del coll de Lilla, en canvi, no ho faria fins al febrer del 2009, i a un ritme molt lent, sense entrar encara als túnels perquè hi havia por a les argi­les expan­si­ves, un mate­rial que ten­deix a des­plaçar-se amb la humi­tat i que no s’havia con­si­de­rat en el pro­jecte mal­grat que ja havia cau­sat molts pro­ble­mes a prin­cipi de la dècada a la línia del TAV, molt pro­pera. Tants, de fet, que es van haver de fer obres de reforç en tres túnels i un via­ducte que dis­pa­ra­rien el cost final a més de 170 mili­ons en un tram de poc més de 5 quilòmetres, el tri­ple de l’ini­cial.

Als recels tècnics, a més, s’hi va afe­gir la greu crisi econòmica que feia que, el juliol del 2010, el Minis­teri de Foment decretés la para­lit­zació dels tre­balls –que s’havien exe­cu­tat en un 30% sense haver entrat a per­fo­rar els túnels– com a mesura d’aus­te­ri­tat per reduir el dèficit, i anunciés la res­cissió del con­tracte amb Acci­ona, mesura que, tan­ma­teix, final­ment es recon­dui­ria. L’objec­tiu era reduir el cost del tram, que dels 80 mili­ons pre­vis­tos d’entrada ja havia pas­sat amb els pri­mers modi­fi­cats a 105. Així, men­tre a prin­cipi del 2011 es repre­nien les obres als tres trams entre Tar­ra­gona i Valls –que es posa­rien en ser­vei entre l’agost del 2013 i el desem­bre del 2015–, el minis­teri bus­cava fórmu­les per reduir el cost del de Lilla, on fins i tot plan­te­ja­ria fórmu­les de finançament público-pri­vat que no tira­rien enda­vant perquè ja hi havia l’expec­ta­tiva d’alli­be­ra­ment de tots els peat­ges en pocs anys, i perquè cap enti­tat finan­cera volia assu­mir el risc geotècnic dels túnels. Així les coses, el minis­teri es va convèncer que calia més que un sim­ple rec­ti­fi­cat. “Es va haver de refer el pro­jecte amb un reco­bri­ment del túnel amb un anell cir­cu­lar, més grui­xut a la part infe­rior que a la supe­rior, com ja s’havia fet al TAV, i el via­ducte ini­cial a Lilla es va can­viar també per un talús pel mateix motiu”, explica Andreu. És clar que per fer això pos­si­ble calia l’auto­rit­zació del Con­sell d’Estat, que no arri­ba­ria fins al desem­bre del 2018, mal­grat que el minis­teri ja havia anun­ciat la represa dels tre­balls el novem­bre del 2016, cau­sant la des­es­pe­ració d’alcal­des i agents del ter­ri­tori, que veien com els aixe­ca­ven la camisa perquè tam­poc avançaven de cap manera en espera del permís per al túnel. El juliol del 2017, l’Ajun­ta­ment de Mont­blanc va pre­sen­tar, fins i tot, una que­re­lla con­tra els res­pon­sa­bles del minis­teri i va pro­moure un tall de pro­testa a l’N-240 per recla­mar la represa real dels tre­balls.

La minis­tra actual, Raquel Sánchez, que ha esti­mat que la fac­tura final del tram pujarà final­ment a 143 mili­ons, adme­tia, el desem­bre pas­sat en una visita d’obra, que l’exca­vació dels túnels ha supo­sat “una gran com­ple­xi­tat tècnica, atesa l’alter­nança i vari­e­tat de mate­ri­als tra­ves­sats”, entre què roca calcària, pis­sar­res, con­glo­me­rats, gre­sos, argil·lites i fangs. “Ha estat una obra llarga i com­plexa. Va patir la paràlisi de la crisi i la len­ti­tud burocràtica per auto­rit­zar un modi­fi­cat, que, final­ment, va arri­bar a final del 2018. Però, qua­tre anys més tard, podem com­pro­var que l’obra civil està pràcti­ca­ment con­closa”, subrat­llava. Sánchez s’enor­gu­llia d’haver-ho fet en qua­tre anys –al final, en seran gai­rebé cinc–, tot i que l’últim pro­jecte apro­vat tenia un ter­mini d’exe­cució de 29 mesos, és a dir, la mei­tat. Serà, si tot va bé, l’últim dels nom­bro­sos enganys i retards acu­mu­lats al vol­tant d’una obra històrica que, ara sí, ja veu la llum al final del túnel.

Un antic pas romà potenciat en el s. XIX pel port de Tarragona

El coll de Lilla és un dels principals passos naturals entre el Camp i Ponent. Tal com explica l’historiador vallenc Francesc Murillo, consta que ja hi passava a tocar una via romana –si bé la principal des de la costa duia per la vall del Francolí fins al pont de Goi i l’estret de la Riba– i no descarta que abans ja hi travessessin els ibers. Això sí, aclareix que l’anomenat coll vell de Lilla entre Valls i Montblanc, que està empedrat, “no era romà, sinó medieval”. En aquest camí es van anar fent tasques d’ampliació i manteniment en diverses èpoques i fins a principi del segle XIX, quan Reus va projectar un canal per connectar-se amb Salou i Tarragona va voler conservar l’hegemonia del seu port buscant un nou traçat més directe cap a Lleida que passés per Valls. Amb la guerra del Francès, això sí, el projecte es va ajornar i el traçat antic no s’acabaria d’arreglar fins als anys quaranta d’aquell segle. Al cap de poc, l’Estat prenia les regnes a través de la Diputació i, als anys seixanta del segle XIX, construïa una nova carretera amb un traçat diferent, que, amb òbvies millores al llarg dels anys, ha arribat fins avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia