El primer dia dels mestres: il·lusió i bagatge
Avui és el primer dia per als alumnes però també per als docents. L’Anna Cortés és una de les mestres d’educació primària de les comarques gironines que, amb poca experiència –quatre mesos de substitució en una escola a Lloret de Mar–, comença avui el seu primer curs complet com a mestra a l’escola Marta Mata de Girona. Afronta el seu primer dia amb la il·lusió de qui inicia la vida laboral i amb l’empenta il·lusionant i energètica de la joventut. Sobre el desprestigi social dels mestres, la docent novell reivindica el valor d’una professió que té com a objectiu “formar i educar” infants perquè siguin persones crítiques en el futur.
Mentre l’Anna Cortés comença una etapa, la Carme Huix n’acaba una. El dia del seu aniversari, d’aquí a un mes, el 5 d’octubre, complirà 65 anys i s’acomiadarà de l’escola de Cruïlles, on, assenyala, encara disfruta exercint de mestra, una vocació que, més enllà de la transmissió de coneixements, reconeix que no es pot exercir si no s’estima la mainada. Crítica amb els canvis educatius dels últims anys, considera que caldria tornar a la base del que ha de fer un mestre.
“No se’ns valora per la feina sinó per les queixes”
Ha complert 24 anys aquest agost i va acabar la carrera d’educació primària el juny del 2021. Ha fet de monitora de lleure en esplais i casals, i va prioritzar agafar experiència i fer pràctiques fent de vetlladora a la Lacustària de Llagostera. Avui és el seu primer dia com a mestra d’educació especial a l’escola Marta Mata de Girona.
“Per ser mestra, t’has d’estimar els nens”
Fa 42 anys que és mestra i avui comença l’últim curs: es jubilarà el 5 d’octubre, quan faci 65 anys. Ha estat mestra a diferents centres de la Bisbal, va “tancar” l’escola de Parlavà i els últims anys ha fet de mestra de cinquè i sisè a Cruïlles (Baix Empordà).