Societat

Gastronomia

Inici de curs als cellers catalans

Un munt de cellers de les DO catalanes participen en la iniciativa d’obrir les portes al món rural el cap de setmana del 30 de setembre a l’1 d’octubre

Els principals cellers presenten novetats en enoturisme i diverses iniciatives en matèria de sostenibilitat

Camins del Cava mostra els camins per fer excursions i passejades entre les vinyes

El mes de setem­bre no és gens tran­quil per als cellers cata­lans que, en plena verema, volen con­ti­nuar sent el cen­tre d’atenció i estan apos­tant fort per l’eno­tu­risme i per obrir les por­tes al públic per tal de donar a conèixer el seu pro­ducte i les seves nove­tats en un moment en què el sec­tor del vi, i mal­grat la sequera que reduirà la collita, viu un moment dolç. Una de les ini­ci­a­ti­ves més impor­tants del sec­tor per començar la tem­po­rada és la gran par­ti­ci­pació de cellers en la nova edició de Ben­vin­guts a Pagès – La Festa, que se cele­brarà el cap de set­mana del 30 de setem­bre i l’1 d’octu­bre.

Aquest és un esde­ve­ni­ment impul­sat pel Depar­ta­ment d’Acció Climàtica, Ali­men­tació i Agenda Rural que, per vuitè any con­se­cu­tiu, obre les por­tes del món rural per donar a conèixer la rea­li­tat de la page­sia de Cata­lu­nya i en què par­ti­ci­pen dese­nes de cellers i coo­pe­ra­ti­ves de les deu DO cata­la­nes. Entre els cellers que obri­ran les por­tes (cal reser­var prèvia­ment a https://​ben​ving​utsa​page​s.​cat/, com totes les acti­vi­tats del Ben­vin­guts a Pagès) hi ha: el celler Martí Faixó (Alt Empordà), de la DO Empordà; els cellers Coo­pe­ra­tiu de Vila-rodona, Dasca Vives i Vinya Janine, tots de l’Alt Camp, de la DO Tar­ra­gona; els cellers La Gra­vera (Segrià), Rubió de Sòls (Noguera) i Mas Blanch i Jové (Gar­ri­gues), de la DO Cos­ters del Segre; les caves Bolet i els cellers Sumar­roca, Can Suriol, Eudald Mas­sana Noya, Covi­des Vinyes i Cellers, Cuscó Berga, i Jané San­tan­cana, tots de l’Alt Penedès, de la DO Penedès, i, final­ment, de la DO Pri­o­rat, s’ha apun­tat a la ini­ci­a­tiva la coo­pe­ra­tiva Fal­set-Marçà (Pri­o­rat) i de la DO Terra Alta, Alta­vins, Sant Josep Vins i els cellers Cal Minyó, La Botera i Xavier Clua.

Les pro­pos­tes entorn del vi són potents aquest setem­bre, ideal per a les excur­si­ons que pro­posa Camins del Cava, una ini­ci­a­tiva de l’Asso­ci­ació d’Ela­bo­ra­dors de Cava (Aecava) que, en prin­cipi, girava al vol­tant de Sant Sadurní d’Anoia, però que ara s’ha ampliat a Vila­franca del Penedès i Ale­lla, per a qui vul­gui viure una experiència al vol­tant d’un pai­satge de vinyes i gau­dir del cava i la gas­tro­no­mia. La ini­ci­a­tiva, que aquest estiu ha tin­gut molta sor­tida, apro­fita la xarxa de camins, pis­tes i sen­ders de l’entorn de Sant Sadurní d’Anoia, Vila­franca del Penedès i Ale­lla, per faci­li­tar i pro­mo­ci­o­nar l’accés, cami­nant o en bici­cleta, als cellers pro­duc­tors de cava ubi­cats a la roda­lia d’aquests pobles. El visi­tant té a la seva dis­po­sició un web interac­tiu amb geo­lo­ca­lit­zació en què pot tro­bar tota la infor­mació necessària per crear el seu iti­ne­rari (i res­tau­rants, allot­ja­ments i altres punts d’interès com ara boti­gues, empre­ses de llo­guer de bici­cle­tes, apar­ca­ments i museus).

Són molts els cellers i els pobles viti­vinícoles que orga­nit­zen fires del vi al vol­tant de l’època de la verema. Una de les ini­ci­a­ti­ves més con­so­li­da­des i que enguany es pot gau­dir fins al 30 de setem­bre és la Festa de la Verema del Penedès. Una vin­tena de cellers de la Ruta del Vi del Penedès, lide­rats pel Con­sorci de Pro­moció Turística del Penedès, allar­guen tot el mes les acti­vi­tats gas­tronòmiques, en què els vins i escu­mo­sos del Penedès es mari­den amb ali­ments de pro­xi­mi­tat. Entre les pro­pos­tes: verema en família, tallers, rutes entre vinyes i tre­pit­ja­des de raïm i tas­tos de most, suma­des a les ja clàssi­ques de pícnics de verema, esmor­zars de for­qui­lla, àpats i ape­ri­tius entre vinyes.

La Ter­rassa d’Espi­ells

Al marge d’aques­tes ini­ci­a­ti­ves, els prin­ci­pals cellers del país estan pre­sen­tant, aquest setem­bre, les seves nove­tats. Juvé i Camps, per exem­ple, ha inau­gu­rat, aquest diven­dres dia 15, La Ter­rassa d’Espi­ells, un nou espai entre vinyes obert al públic amb què con­so­lida el seu pro­jecte d’eno­tu­risme. El nou espai, ini­ci­al­ment, obrirà por­tes els diven­dres de setem­bre i octu­bre de 18.30 a 21.30 h per ofe­rir als visi­tants una selecció d’escu­mo­sos i vins dels dife­rents cellers del grup, podent mari­dar-los amb una petita selecció d’ape­ri­tius. La Ter­rassa d’Espi­ells, situ­ada a la finca del mateix nom, a Sant Sadurní d’Anoia, és un oasi de tran­quil·litat a mitja hora de Bar­ce­lona, en un paratge que té una vista panoràmica a les vinyes del celler. El celler, d’altra banda, con­ti­nua amb l’oferta d’eno­tu­risme: visi­tes guia­des, visi­tes a la vinya, barra de vi (wine bar), aca­bada d’estre­nar aquest hivern, i cur­sos de tast.

Per la seva banda, la Família Tor­res –que aquest estiu ha orga­nit­zat dues Nit d’Estre­lles, una experiència eno­turística que ha com­bi­nat el vi i la gas­tro­no­mia amb l’obser­vació dels estels i la música en directe a la finca Mas La Plana, a Pacs dels Penedès– té dos pro­jec­tes sos­te­ni­bles en marxa, un de rela­ci­o­nat amb la sil­vo­pas­tura i un altre de reu­ti­lit­zació d’ampo­lles de vidre en res­tau­rants del Gar­raf.

En el cas de la sil­vo­past­sura, i després d’intro­duir ramats a les vinyes com a pràctica de viti­cul­tura rege­ne­ra­tiva, un pro­jecte que ja fun­ci­ona des del 2020, el celler ara estén la pas­tura amb ani­mals domes­ti­cats a les fin­ques fores­tals (1.800 hectàrees) per man­te­nir nets els bos­cos i ges­ti­o­nar-los des d’un enfo­ca­ment holístic. El pro­jecte de sil­vo­past­sura l’està intro­duint a les ter­res que té a l’Alt Camp, la Conca de Bar­berà i l’Alt Penedès gràcies a acords amb pas­tors i asso­ci­a­ci­ons. A par­tir d’ara, els ramats, que només havien pas­tu­rat pun­tu­al­ment fora de la vinya, s’intro­dui­ran de manera pla­ni­fi­cada en zones bos­co­ses de les fin­ques. A la que té a la mun­ta­nya, a la comarca de l’Alt Camp, la Família Tor­res col·labora, des del mes de juny, amb una pas­tora de cabres i, els pro­pers mesos, intro­duirà un altre ramat extern als bos­cos que té a la Conca de Bar­berà. D’aquí a un mes, tot just quan comenci la tar­dor, la intenció és intro­duir cavalls, un gran herbívor gre­gari, a la finca de Medi­ona.

En l’altre pro­jecte de reci­clatge, el celler ha posat en marxa aquest estiu una prova pilot de reu­ti­lit­zació d’ampo­lles de vidre (de Viña Sol) per ava­luar la via­bi­li­tat tècnica, econòmica i medi­am­bi­en­tal d’aquest sis­tema cir­cu­lar enfront del model con­ven­ci­o­nal de reci­clatge de les ampo­lles de vi. La ini­ci­a­tiva s’emmarca en el pro­jecte d’inno­vació Rebo2­vino, lide­rat per la Fede­ració Espa­nyola del Vi (FEV), i es duu a terme, ini­ci­al­ment, en cinc esta­bli­ments del Gar­raf: els res­tau­rants de Sit­ges La Caleta, Los Vikin­gos, Costa Dau­rada i Can Laury i el de Sant Pere de Ribes Can Llo­ses. A par­tir de l’octu­bre, informa una por­ta­veu del celler, s’ampliarà el llis­tat de res­tau­rants par­ti­ci­pants en aquest pro­jecte, que “tindrà con­tinuïtat durant tot l’any 2024”.

Quan acabi la verema

Els cellers i coo­pe­ra­ti­ves de la Ruta del Vi DO Empordà han pro­gra­mat, fins a finals de setem­bre, acti­vi­tats per a tots els públics rela­ci­o­na­des amb la verema a la Costa Brava, com ara la collita del raïm i la premsa del pri­mer most, vere­mes de cap­ves­pre, àpats popu­lars i vet­lla­des fes­ti­ves amb música tra­di­ci­o­nal. Després de la verema, per a què ja falta poc, aquest tar­dor, la Ruta del Vi DO Empordà i la tren­tena de cellers que la inte­gren con­ti­nu­a­ran pro­po­sant als visi­tants acti­vi­tats eno­turísti­ques, que com­bi­nen eno­gas­tro­no­mia, cul­tura i acti­vi­tats a l’aire lliure, com ara l’obser­vació d’estre­lles amb degus­tació de vins, mari­dat­ges de cinema, música i patri­moni intro­duint vins empor­da­ne­sos. A l’octu­bre, per exem­ple, es pro­gra­marà la segona edició de la ini­ci­a­tiva Beu-te el Museu, impul­sada pel Patro­nat de Turisme, que uneix dotze cellers i dotze museus de les comar­ques giro­ni­nes.

I del 6 al 8 d’octu­bre se cele­brarà la segona edició del Rai­mat Arts Fes­ti­val, orga­nit­zat pel Cas­tell de Rai­mat en col·labo­ració amb el Fes­ti­val Napa Valley de Califòrnia en bene­fici de la Fun­dació Comu­nitària Rai­mat de Lleida. Aquesta segona edició inclou un reper­tori de música clàssica inter­pre­tada per artis­tes acla­mats inter­na­ci­o­nal­ment, com ara el gui­tar­rista Pablo Sáinz-Ville­gas, la soprano Raquel Lojen­dio, el pia­nista i com­po­si­tor Albert Gui­no­vart i l’arpista llei­da­tana Berta Puig­de­masa. Ager­ma­nat amb el Fes­ti­val Napa Valley i La Rioja Fes­ti­val, des­ti­narà tots els bene­fi­cis obtin­guts a impul­sar pro­jec­tes de rege­ne­ració de l’aigua amb l’objec­tiu d’impac­tar posi­ti­va­ment en el ter­ri­tori.

30.09.2023
Comença
la vuitena edició del Benvinguts a Pagès – La Festa, per conèixer el món rural i que durarà fins a l’1 d’octubre.
6.10.2023
S’inicia
la segona edició del Raimat Arts Festival, organitzat pel Castell de Raimat, a Lleida.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia