L’Alt Penedès posa en marxa un viver de cellers
L’objectiu és recuperar la tradició de fer el vi propi
Una de les raons és el baix preu a què es paga el raïm
Coincidint amb la verema del 2023, ha entrat en funcionament el primer viver de cellers de l’Alt Penedès, instal·lat a Vilafranca. El viver neix amb set viticultors i es proposa ajudar els emprenedors més joves a “recuperar la tradició” de fer el vi propi i comercialitzar-lo, i que més endavant obrin els seus cellers. L’espai s’ubica en un dels antics magatzems vinícoles del segle XIX que hi ha al carrer del Comerç, que recentment ha viscut una destacada transformació urbanística. Les administracions han invertit més de 500.000 euros en adequar la nau. A més, una de les raons per engegar aquest projecte, segons els seus impulsors, ha estat la “complicada situació que viuen els pagesos arran dels preus baixos amb què es paga el raïm”, segons recull l’ACN
La iniciativa, que es va iniciar fa quatre anys, va ser impulsada per la DO Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la fundació Parc Tecnològic del Vi. La proposta va ser escollida d’entre diversos projectes que havien de donar vida a l’antiga nau Cortina del carrer Comerç. Tot plegat forma part d’un planejament urbanístic que, segons l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, “feia més de 20 anys que la ciutat esperava” i que compara amb projectes europeus “com el 22@ de Barcelona”.
Després d’un llarg procés administratiu i de reforma de l’espai, aquest agost van començar a entrar les primeres tongades de raïm dels set usuaris que formen part del viver. Un mes després, el director de la DO Penedès, Francesc Olivella, explica que el viver “funciona a ple rendiment i el 90% dels bidons estan pràcticament plens”.
Olivella recorda que el principal objectiu, a banda de “fer millors els vins de la DO Penedès”, és “donar l’oportunitat als joves pagesos de crear el seu propi vi i, a la llarga, la seva pròpia empresa”. Per aconseguir-ho, els viticultors participants poden ocupar un espai al viver durant quatre anys, més dos prorrogables.
El viver de cellers compta amb un enòleg que coordina l’espai i assessora els futurs celleristes en tot el procés, des que entren el raïm a la nau fins que embotellen els seus vins. Lluís Serra exerceix aquest paper, i fa un mes que treballa colze a colze amb els set usuaris del viver. Explica que els perfils dels participants són molt similars: “Joves pagesos que viuen al territori i se l’estimen i que, de ben petits, han estat vinculats al món de la vinya”.
Un d’aquests viticultors és Carles Morgades que, juntament amb altres companys, ha donat vida al projecte Vins de Sinergia. “Veient com està el preu del raïm, vam creure que una alternativa per guanyar-nos la vida era fer i vendre les pròpies ampolles de vi”, relata, de manera que van reservar dues parcel·les de vinya per iniciar la seva producció. Apunta que “cal una gran inversió per poder arrencar un projecte així”, de manera que celebra haver pogut sumar-se al viver, on poden compartir maquinària, instal·lacions i començar a vendre les primeres ampolles per crear, a mitjà termini, la seva empresa.
A la Conca de Barberà ja existeix un model similar d’èxit, però des de la DO Penedès aspiren a “convertir-se en un dels viver de cellers més gran de Catalunya i ser referent per a les altres denominacions d’origen”. Des de l’Ajuntament es mostren satisfets d’haver tirat endavant “un projecte que combina innovació, tecnologia i patrimoni històric i que, a la vegada, ha de servir per reforçar la singularitat de capital del vi al municipi i a la comarca”.
Inicialment es preveia que el viver acollís fins a una quinzena de pagesos. Amb l’espai tot just vivint la primera verema, els seus responsables aposten per consolidar l’activitat dels set primers usuaris i valorar més endavant quin pot ser el ritme de creixement.