Prop d’un 40% dels aliments que es produeixen no arriben a ser consumits
Prop d’un 40% dels aliments que es produeixen no arriben a ser consumits. Així ho han denunciat professionals del sector gastronòmic en una jornada organitzada per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme (CGT) de la Universitat de Girona i l’ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Amb el malbaratament alimentari com a fil conductor, la jornada ha conclòs la necessitat de recuperar la cultura de l’aprofitament, valorar el menjar i vetllar per un consum conscient i responsable.
Al matí, la Sala de Graus de la Facultat de Turisme de la UdG ha acollit una taula rodona en la qual hi han intervingut Gaby Susanna, directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments; Ada Parellada, restauradora i propietària del restaurant Semproniana de Barcelona; Gemma Barceló, del departament d’I+D d’El Celler de Can Roca; Diane Dodd, presidenta de l’International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (IGCAT) i Carmel Mòdol, Secretari de la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. A la tarda, el Castell de Calonge ha d’acollir la conversa ‘Menja’t el malbaratament’, a càrrec de Gaby Susanna i Ada Parellada.
L’experiència pròpia de cada ponent ha permès explicar quin és l’actual context del malbaratament dels aliments, definit com un problema global que ha anat creixent a mesura que la societat ha anat evolucionant desordenant els seus hàbits alimentaris a causa de l’acceleració, la manca de temps i la falta d’energia. S’han enumerat també múltiples accions com a possibles solucions per minimitzar els efectes d’aquest fenomen, que cal combatre a partir d’iniciatives i comportaments individuals i col·lectius amb la finalitat de no malbaratar els aliments i, d’aquesta manera, dignificar la vida senzilla i l’austeritat.