Educació
Emocions de cine
Un curt de l’optativa de música de l’institut La Garrotxa reflexiona sobre l’Alzheimer
Aspira a un premi estatal per votació popular
Hi ha moltes maneres de mirar i d’entendre el món i la dels joves no sempre és prou valorada. Els alumnes de quart d’ESO de l’optativa de música de l’institut La Garrotxa d’Olot ofereixen en un curtmetratge el seu punt de vista sobre l’Alzheimer i paga la pena tenir-lo en compte. A Mai més, reflexionen sobre la memòria, les oportunitats perdudes, l’amor que neix, el madur, les emocions... De fet, la cançó Sweet Caroline de Neil Diamond –la música evoca sentiments– es pot considerar el fil conductor de la història i, al capdavall, en aquest cas és un torpede als sentiments dels espectadors.
L’argument és senzill, però no per això deixa de ser profund. La història és una anada i vinguda entre la infància dels joves que protagonitzen el curt –també hi actuen alguns professors– i el moment actual, entre les vivències amb l’Aureli, l’avi d’una de les joves, i la realitat de l’home amb Alzheimer a qui intenten fer recuperar la memòria. Sweet Caroline la interpreta l’Aureli quan són petits amb la trompeta, és la que sona en una caixeta de música trobada a l’avió accidentat de la Caroline, la seva estimada, a qui mai no es va atrevir a manifestar el seu amor, i és la que sona al final, amb els joves davant la tomba de l’Aureli i la Caroline que hi arriba per homenatjar-lo.
Les tutores, Tona Calm i Elisa Planagumà, expliquen que el curt s’emmarca en el festival de Nadal que s’organitza des d’aquesta optativa. Remarquen que l’objectiu del projecte, que porta per títol Torna a la Garrotxa per Nadal, és que els joves participin de tot el procés de creació i edició del curt. Fins i tot, fan una estada de cap de setmana en una casa de colònies per escollir la temàtica i començar a estructurar el projecte. Coincideixen a destacar l’entusiasme dels participants, als quals no fa res dedicar-hi hores fora de l’horari lectiu.
Els curts de cursos anteriors han estat reconeguts amb molts premis de prestigi. Ara, Mai més ha estat guardonat amb el primer premi Educac i ha participat en el Festival Internacional de Cinema de Catalunya. Recentment, s’ha classificat per a la Mostra Internacional de Cinema Educatiu de València, un premi que s’atorga per votació popular a YouTube i per al qual necessiten suport popular. Sigui com sigui, el premi són les hores que han compartit a l’entorn d’una càmera.