PREMIS
El traumatòleg Francesc Malagelada, premiat amb el premi Banyolí de l’Any
Ser de Banyoles atorga autoconfiança i seguretat, valors que han d’empènyer els banyolins a sortir de la ciutat que ho té tot per quedar-s’hi, a tenir la “vocació exploradora, a volar lliure”, un fet que els pares del doctor banyolí Francesc Malagelada Romans li van inculcar de ben petit. Ahir al vespre, a l’Auditori, quan va ser reconegut amb el premi Banyolí de l’Any, en el discurs d’agraïments va recordar la sort que és “ser de Banyoles i nascut el primer semestre de l’any”.
El guardó, proposat per iniciativa popular, destaca el seu compromís amb la salut i la investigació mèdica. Graduat en medicina a la UB l’any 2005, Malagelada va centrar la seva especialització en la formació en traumatologia i ortopèdia, tant a Catalunya com al Regne Unit. Està especialitzat en els trastorns del peu i del turmell i en lesions esportives, fractures o artritis. Des del 2007 és consultor al Royal London Hospital, el centre de traumatologia més gran del Regne Unit. La seva recerca se centra en el camp de la cirurgia mínimament invasiva
Els premis Banyolí de l’Any també van guardonat la coral Veus de l’Estany amb el premi a la trajectòria. La coral banyolina, que ha fet 50 anys, ho va agrair cantant, des del públic, el cant commemoratiu Ajuntem les nostres veus. Nascuda el 1973 de la mà de Pere Frigoler, és un referent del cant coral a la capital del Pla de l’Estany, però també de compromís social. El guardó valora que la Coral Veus de l’Estany, des del 2001 amb Carme Cornellà al capdavant, “ha sabut crear un espai de trobada setmanal” de música i amistat.
El premi a la millor iniciativa social es va lliurar a la Fundació Autisme Mas Casadevall pel seu projecte TEAcompanyEM, que dona suport a persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA) i a les seves famílies, facilitant i acompanyant en serveis. Carla Serra, en nom de l’entitat, va recordar que en la diferència “hi ha riquesa”.
El premi a la millor iniciativa empresarial va ser per a l’empresa tecnològica Interactiu. Amb més de 15 anys d’experiència, l’empresa va ser impulsada pels germans Pere i Josep Ponsatí i té una quarantena de treballadors. Els germans Ponsatí van recordar els inicis a la casa familiar de la carretera de Camós, alhora que van destacar la feminització de les TIC: de la cinquantena de treballadors d’Interactiu, la meitat són dones.