Medi ambient

Renovem-nos posa en dubte l’últim estudi científic sobre l’eòlica marina

L’entitat exposa que els resultats de l’article que afirmava que l’eòlica marina provoca danys a ala biodiversitat no se sustenten en una evidència científica prou consistent

El col·lectiu ’Renovem- nos’ posa en dubte l’últim estudi científic sobre la implantació de l’eòlica marina i insta a desplegar els parcs d’aerogeneradors flotants per combatre el canvi climàtic. “La inacció no és una opció”, assegura el col·lectiu format per científics, activistes i professionals de diferents sectors. L’article en qüestió és “Floating offshore wind farms in Mediterranean marine protected areas: a cautionary tale”, publicat a la revista científica ICES Journal of Marine Science i presentat a Roses a la V Jornada científica de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG el 24 de setembre. En ell, entre altres, s’afirma que l’eòlica marina provoca danys a la biodiversitat i que el seu desplegament al Mediterrani se solaparia amb àrees protegides Natura 2000.

Des de Renovem-nos, però, es creu que aquestes afirmacions no se sustenten en una evidència científica prou consistent i presenten recomanacions contràries a l’IPCC que farien endarrerir (encara més) la transició energètica a Catalunya. Creuen que aquest fet empitjoraria l’augment de temperatures i provocaria impactes encara més greus que els que es proposen al propi article.

El col·lectiu denuncia que “la majoria d’àrees XN2000 només estan protegides sobre el paper. No tenen pla de gestió o regulacions implementades que les facin diferents de zones no protegides, i això deixa la biodiversitat profunda a mercè de l’acció de la pesca de ròssec local, amb independència de la presència o no de polígons d’energia eòlica”.

Amb tot, Renovem-nos segueix afirmant que desplegar renovables, com l’eòlica marina, és la mesura més urgent i efectiva que recomana l’IPCC per frenar el canvi climàtic i la crisi de biodiversitat que se’n desprèn i recorda que la crisi climàtica no és cap prova pilot i que l'energia i els combustibles fòssils és responsable del 85% de les emissions d’efecte hivernacle de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.