Societat

educació

El cicle de cuina i pastisseria de Ripoll es torna a omplir d’alumnes

L’amenaça de tancament del Departament d’Educació el gener passat per falta d’inscripcions ha quedat enrere

Professors i alumnes defensen que són estudis “molt necessaris” per a una comarca que viu del turisme

Les aules del cicle for­ma­tiu de cuina i pas­tis­se­ria de l’ins­ti­tut Abat Oliba de Ripoll s’han tor­nat a omplir d’alum­nes aquesta tar­dor. Enguany, però, segons informa l’ACN, hi ha hagut un aug­ment impor­tant de matri­cu­la­ci­ons al pri­mer curs: de 8 estu­di­ants de fa un any s’ha pas­sat a 17. Una xifra que demos­tra, segons pro­fes­sors i alum­nes, que són estu­dis “molt neces­sa­ris”. Enrere ha que­dat l’amenaça de tan­ca­ment del Depar­ta­ment d’Edu­cació el gener pas­sat per falta d’ins­crip­ci­ons. “Tor­nar a veure la cuina plena fa molta il·lusió”, admet Sergi Bon­soms, cap de depar­ta­ment de cuina i pas­tis­se­ria. Els alum­nes són de la comarca i també de fora, com en Samuel, que ve d’Olot: “Van venir a fer una xer­rada i em van par­lar molt bé de l’Abat Oliba”.

Les olles tor­nen a fume­jar a les ins­tal·laci­ons de l’aula d’hos­ta­le­ria del Ripollès coin­ci­dint amb l’inici de curs. Feia anys que les aules no esta­ven tan ple­nes, si bé els res­pon­sa­bles del cicle adme­ten que les xifres d’ins­crits “fluc­tuen”. “Un any pot ser dolent (per falta de matrícules) i després en venen dos de bons, no és mai fixe, però sí que és una comarca que viu molt del turisme i és una for­mació necessària”, explica a l’ACN Bon­soms, que també és pro­fes­sor del cicle. Admet que, ara que Edu­cació ha apos­tat per man­te­nir els estu­dis, res­pi­ren molt més tran­quils.

Aquest és un cicle mitjà que per­met als estu­di­ants treure’s dues titu­la­ci­ons en tres anys i no amb qua­tre. “Estem fent un 3x2: el pri­mer any es fa tant cuina com pas­tis­se­ria i després es poden espe­ci­a­lit­zar”, deta­lla. Segons Bon­soms, tots els alum­nes que aca­ben tro­ben feina i una part impor­tant ho fan ja que­dant-se al lloc on han fet les pràcti­ques. “Tot depèn de si volen que­dar-s’hi o esco­llir altres camins”, deta­lla. Arran de la pandèmia, el de l’hos­ta­le­ria és un sec­tor que té difi­cul­tats per tro­bar per­so­nal for­mat. Bon­soms és opti­mista i defensa que és un ofici de futur: “Abans estava molt mal vist, com que era molt esclau amb jor­na­des llar­gues i ara ha can­viat una mica a nivell de qua­li­tat de vida, amb torns no tant llargs i una regu­lació de les jor­na­des labo­rals i s’ha equi­li­brat una mica”.

A més, l’ins­ti­tut Abat Oliba ha ini­ciat aquest curs un nou cir­cuit for­ma­tiu per a alum­nes amb neces­si­tats edu­ca­ti­ves espe­ci­als, un Iti­ne­rari For­ma­tiu Específic (IFE) per a estu­di­ants d’entre 16 i 20 anys. Actu­al­ment el cur­sen dos alum­nes però con­fien poder arri­bar a més en els pròxims anys. Era l’única comarca de la demar­cació que encara no tenia cap IFE actiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia