Societat

gastronomia

El Fòrum Gastronòmic de Barcelona reivindicarà el producte autòcton

Cuiners que sumen 55 estrelles Michelin parlaran sobre el valor dels nostres productes, la recuperació de la cuina del foc, la necessitat de no malbaratar el menjar o els aliments ecològics

Del 6 al 8 de novembre se celebrarà en un pavelló de Montjuïc de la Fira de Barcelona una nova edició del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que serà el més gran fet fins ara amb més de 350 empreses expositores, entre les quals moltes de petits productors de proximitat. Així ho ha explicat aquest matí Josep Alcaraz, codirector d’aquest esdeveniment que ha posat el focus en impulsar iniciatives vinculades a l’ús de productes autòctons, la recuperació de mètodes d’elaboració tradicionals i la lluita contra el malbaratament alimentari. L’esdeveniment s’ha presentat aquest matí al restaurant Compartir del carrer València de Barcelona, el restaurant més assequible però de màxima qualitat propietat dels xefs Oriol Castro i Eduard Xatruc i Mateu Casañas, del llorejat Disfrutar.

En aquesta nova edició del Fòrum Gastronòmic hi haurà més de 200 activitats, moltes de les quals seran conferències i demostracions fetes per grans xefs de casa o convidats internacionals. En total els xefs que participaran en aquest esdeveniment sumen 55 estrelles Michelin i 11 estrelles Michelin Verdes, cada vegada més desitjades pel que comporta de reconeixement de cuina sostenible. Entre els cuiners que faran demostracions o explicaran la seva cuina hi haurà Joan i Josep Roca, de El Celler de Can Roca de Girona (tres estrelles Michelin i una estrella Michelin Verda), Oriol Castro i Eduard Xatruc, del restaurant Disfrutar (dues estrelles Michelin i segon restaurant del món segons la llista The World’s 50 Best Restaurants), Paolo Casagrande, del Lasarte de Martín Berasategui (tres estrelles Michelin) i Albert Adrià, que té una estrella Michelin per l’Enigma, com tots els anteriors, de Barcelona. Els xefs parlaran sobre el valor dels nostres productes, la recuperació de la cuina del foc, la necessitat de no malbaratar el menjar o els aliments ecològics i del poder transformador de a cuina.

En aquesta nova edició del festival per excel·lència de la gastronomia la Generalitat –a través dels departaments d’Acció Climàtica , Alimentació i Agenda Rural i l’Agència Catalana de Turisme– presentarà la designació de Catalunya com a regió mundial de la Gastronomia 2025, una fita important pel país. “Serà el tret de sortida d’aquesta nominació del nostre país que és fonamental per acabar-nos de posicionar en un segment de turisme que ens fa únics, que és la gastronomia”, ha dit Narcís Ferrer, director de l’Agència Catalana de Turisme.

Premis i reconeixements

En aquesta edició del Fòrum Gastronòmic Barcelona acollirà la final del Premi Cuiner 2023 Gastronomic Forum Barcelona. Els finalistes son Rafa Panatieri i Jorge Sastre (Brabo i Sartoria Panatieri, de Barcelona, millor pizzeria europea segons el ranking 50 Top Pizza Europa 2022), Charly Morote, Sergi Puig i Gemma López (de Suru Bar, de Barcelona), Jordi Asensio i Patrícia Nieves (de Can Culleres, de Barcelona), Adrià Edo (Dit i Fet, Girona), Martín Comamala (539 Plats Forts, Puigcerdà, Girona) i Gessamí Caramés (Meleta de Romer, L’Ametlla de Mar, Tarragona).

La cuina dolça també prendrà protagonista i, entre d’altres, i en el marc del que s’anomena TheBestDessertEspaiSucre, s’entregarà a Martín Berasategui (que suma 12 estrelles Michelin als seus 7 restaurants) el premi Pierre Gagnaire 2023, com homenatge a la seva contribució al desenvolupament de la pastisseria.mCom a novetat el Fòrum acollirà un homenatge a les Dones del Món Rural, així com elp The Baker i el de Millor Maître d’Hotel.

Es tornaran a lliurar els premis Mercader, un reconeixement individual o col·lectiu a una trajectòria deintre del món de la gastronomia, el premi InnoForum, que reconeixen la innovació en gastronomia de les empreses expositores i els premis al Millor Panetone i Plat Favorit dels Catalans.

També i com en cada edició es presentarà la Guia Slow Fodd de Barcelona, on hi ha la llista de locals, restaurants, guinguetes i gelateries que aposten decididament per la biodiversitat, la sostenibilitat i la responsabilitat.

Activitats paral·leles

En paral·lel a les activitats de cuina en viu, les sessions dedicades a la innovació i la gestió dels establiments hostalers es desenvoluparan al Forum Lab, a càrrec de l’organització de Gastronomic Forum Barcelona i Clúster Food Service. Aquest espai també acollirà el congrés Foodture –organitzat per Barcelona Centre de Disseny, BCD– i el Congreso Internacional de Restauración y Economía Circular, una iniciativa de la Fundación Restaurantes Sostenibles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.