Societat

Societat

Activitat comunitària de Nadal a Girona

Una col·laboració de nassos

Una iniciativa artística al barri de Sant Narcís aplega voluntaris disposats a participar en la creació d’una escultura

Quinze minuts de paciència, respirant per la boca, permetran tenir de regal una rèplica del propi òrgan olfactiu

No era qüestió de tenir nas (ser perspicaç) ni de tenir nassos (tenir barra). Era qüestió de participar en una iniciativa artística molt original: elaborar una escultura amb l’ajut de persones voluntàries. Quinze minuts de paciència, respirant per la boca, permetran als participants tenir de regal una rèplica del propi òrgan olfactiu.

El lloc era la seu de l’associació La Volta, al barri de Sant Narcís. Les dues artistes del projecte, la il·lustradora Neus Ponsetí i l’escultora Elena García, residents a La Volta, van materialitzar la idea amb què havien convençut l’Ajuntament de Girona, que ha col·laborat en la creació de L’home dels nassos.

En Jaume, veí de Salt, té uns amics a Sant Narcís i es va prestar perquè li fessin un motlle del nas. “No me l’havien fet mai, una escultura així”, explicava sota les voltes de la plaça de l’Assumpció. El seu nas i el de la resta de voluntaris formaran part de la barba del protagonista de l’escultura.

La peça, un ou de ferro envoltat de paper maixé amb què es fan els capgrossos, es col·locarà a la capçada d’un arbre de la plaça. A partir del 8 de gener, els que han passat el cap de setmana per La Volta tindran premi.

L’escultura reprèn un gravat que havia fet la mateixa Ponsetí mentre estudiava a l’Escola d’Art d’Olot. El treball conjunt amb García ha derivat en una activitat comunitària. El material emprat és alginat i guix, i les dues artistes numeren cada nas per tal de saber de qui és. Quan estiguin tots fets i secs, es clavaran amb un filferro a la barba de l’home, que és una malla, i seran “com bolets que surten de la soca”, diu Ponsetí.

García valorava la il·lusió d’algun participant de ficar-hi el nas en família. A la una del migdia venien pares i mares amb mainada a agafar tanda per a la tarda. L’home dels nassos remet a la figura que, segons la tradició, té tants nassos com dies té l’any (o li’n queden).

Segons Joan Amades, etnògraf i estudiós del folklore del país, el personatge representa l’esperit de la vegetació i el pas del temps, detallen les artistes. A la Catalunya del Nord, expliquen que vivia dins la soca d’un arbre i que vestia amb fulles de quatre colors diferents.

La col·laboració de nassos haurà valgut la pena. Els participants hauran fet pinya per ajudar a crear art, i l’escultura haurà servit per dinamitzar les festes amb elements vegetals, naturals i sostenibles, el propòsit de la programació municipal Nadal amb Flors, impulsada per l’àrea de Promoció Econòmica. La vicealcaldessa Gemma Geis i la regidora Núria Riquelme (Junts) també es van prestar ahir a fer de models.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.