Societat

Quinze magnífics (de moment)

El segell que distingeix els cellers que s’encarreguen i controlen tot el procés, “del raïm a la copa”

Són garantia de gran qualitat, que els diferencia dels grans productors

Apun­tin: Agustí Torelló Mata (Sant Sadurní d’Anoia), Alta Ale­lla (Ale­lla), Cava Avinyó (Avinyó Nou, Avinyó del Penedès), Blanc­her (Sant Sadurní d’Anoia), Bode­gas Escu­dero (Grávalos, La Rioja), Can Suriol (Gra­buac, Font-rubí), Celler Car­les Andreu (Pira, Conca de Bar­berà), Cava Gatell (Bonas­tre), Giró del Gor­ner ( Puigdàlber), Juvé & Camps (Sant Sadurní d’Anoia), Parató Vinícola (El Pla del Penedès), Parés Baltà (Pacs del Penedès), Torné & Bel (Espi­ells), Vins El Cep (Espi­ells) i Vins Família Fer­rer - Can Sala (Sant Quintí de Medi­ona). Són els quinze cellers Ela­bo­ra­dors Inte­grals (EI) que, de moment, hi ha en tota la DO Cava. Són cellers que fan cava i s’encar­re­guen i con­tro­len tot el procés “del raïm a la copa”, tal com va dir en el pri­mer Cava Mee­ting cele­brat a Bar­ce­lona la Gemma Torelló, del celler Agustí Torelló Mata (que fa la collita a mà). Aquesta deno­mi­nació cer­ti­fica que tota la pro­ducció es du a terme a la pro­pi­e­tat (amb vinyes pròpies) sense com­prar vins ni ampo­lles a altres ela­bo­ra­dors, i que els caves es comer­ci­a­lit­zen sota mar­ques que no com­par­tei­xen amb altres ela­bo­ra­dors de cava. “Tras­llada al con­su­mi­dor una gran garan­tia de la traçabi­li­tat del pro­ducte”, manté Javier Pagés, pre­si­dent del Con­sell Regu­la­dor de la DO Cava. És un pas més en la qua­li­tat que aquesta deno­mi­nació d’ori­gen vol tras­lla­dar al con­su­mi­dor. “Quan par­lem d’ela­bo­ra­dors inte­grals par­lem que és més que un segell, és una filo­so­fia”, va dir Marta Giró, del celler Giró del Gor­ner, una pro­pi­e­tat situ­ada al petitíssim poble de Puigdàlber, al Penedès, que també fa eno­tu­risme i que té una petita botiga men­ja­dor per fer tas­tos. “El nos­tre cava pot­ser és més car perquè l’enve­lli­ment és molt més llarg, però aquest és un com­promís amb els nos­tres cli­ents”, va expli­car Giró, que asse­gura: “Tots els pro­duc­tor d’EI posem el nos­tre gra de sorra per pro­te­gir el medi ambi­ent.” Ho cer­ti­fica Mireia Pujol-Bus­quets, d’Alta Ale­lla, el pri­mer celler que va ela­bo­rar cava sense sul­fits i que des de la seva fun­dació, el 1991, ela­bora els seus vins de forma ecològica. El 2022 se’ls va ator­gar el segell d’EI, garan­tia de traçabi­li­tat i ori­gen.

Merit­xell Juvé, de Juvé & Camps, va recor­dar que aquest segell és “una eina per com­pe­tir amb els millors escu­mo­sos del món” i implica “per­so­na­li­tat” i la cer­tesa que es cuida bé la vinya i l’essència del ter­rer. “Aquests quinze pro­duc­tors són la garan­tia legal que el vi que bevem pro­ce­deix del seu raïm; són una mera­ve­lla, l’antítesi dels grans pro­duc­tors de cava”, va pun­tu­a­lit­zar Pedro Balles­te­ros, mas­ter of wine, que també va afe­gir: “La meva espe­rança és que aquesta gent faci que el preu del raïm de la DO Cava, sobre­tot a Cata­lu­nya, pugi.” Com que el raïm no és car, això evi­dent­ment reper­cu­teix en el preu, i Balles­te­ros va con­si­de­rar que aquest pro­ducte de màxima qua­li­tat “s’ha de fer pagar més”.

“Encara som força des­co­ne­guts, però aquesta eti­queta d’Ela­bo­ra­dors Inte­grals ens rea­firma com a marca. És una pro­ducció que va pas a pas, un reco­nei­xe­ment de la feina que fem, que ja estàvem fent, i és la dimensió en la qual volem créixer”, va expli­car Ber­nat Andreu, del celler Car­les Andreu, que porta el nom del seu pare i fun­da­dor, que no va dub­tar a asse­gu­rar: “Volem que més ela­bo­ra­dors es puguin afe­gir a aquesta llista.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.