Societat

Quinze magnífics (de moment)

El segell que distingeix els cellers que s’encarreguen i controlen tot el procés, “del raïm a la copa”

Són garantia de gran qualitat, que els diferencia dels grans productors

Apuntin: Agustí Torelló Mata (Sant Sadurní d’Anoia), Alta Alella (Alella), Cava Avinyó (Avinyó Nou, Avinyó del Penedès), Blancher (Sant Sadurní d’Anoia), Bodegas Escudero (Grávalos, La Rioja), Can Suriol (Grabuac, Font-rubí), Celler Carles Andreu (Pira, Conca de Barberà), Cava Gatell (Bonastre), Giró del Gorner ( Puigdàlber), Juvé & Camps (Sant Sadurní d’Anoia), Parató Vinícola (El Pla del Penedès), Parés Baltà (Pacs del Penedès), Torné & Bel (Espiells), Vins El Cep (Espiells) i Vins Família Ferrer - Can Sala (Sant Quintí de Mediona). Són els quinze cellers Elaboradors Integrals (EI) que, de moment, hi ha en tota la DO Cava. Són cellers que fan cava i s’encarreguen i controlen tot el procés “del raïm a la copa”, tal com va dir en el primer Cava Meeting celebrat a Barcelona la Gemma Torelló, del celler Agustí Torelló Mata (que fa la collita a mà). Aquesta denominació certifica que tota la producció es du a terme a la propietat (amb vinyes pròpies) sense comprar vins ni ampolles a altres elaboradors, i que els caves es comercialitzen sota marques que no comparteixen amb altres elaboradors de cava. “Trasllada al consumidor una gran garantia de la traçabilitat del producte”, manté Javier Pagés, president del Consell Regulador de la DO Cava. És un pas més en la qualitat que aquesta denominació d’origen vol traslladar al consumidor. “Quan parlem d’elaboradors integrals parlem que és més que un segell, és una filosofia”, va dir Marta Giró, del celler Giró del Gorner, una propietat situada al petitíssim poble de Puigdàlber, al Penedès, que també fa enoturisme i que té una petita botiga menjador per fer tastos. “El nostre cava potser és més car perquè l’envelliment és molt més llarg, però aquest és un compromís amb els nostres clients”, va explicar Giró, que assegura: “Tots els productor d’EI posem el nostre gra de sorra per protegir el medi ambient.” Ho certifica Mireia Pujol-Busquets, d’Alta Alella, el primer celler que va elaborar cava sense sulfits i que des de la seva fundació, el 1991, elabora els seus vins de forma ecològica. El 2022 se’ls va atorgar el segell d’EI, garantia de traçabilitat i origen.

Meritxell Juvé, de Juvé & Camps, va recordar que aquest segell és “una eina per competir amb els millors escumosos del món” i implica “personalitat” i la certesa que es cuida bé la vinya i l’essència del terrer. “Aquests quinze productors són la garantia legal que el vi que bevem procedeix del seu raïm; són una meravella, l’antítesi dels grans productors de cava”, va puntualitzar Pedro Ballesteros, master of wine, que també va afegir: “La meva esperança és que aquesta gent faci que el preu del raïm de la DO Cava, sobretot a Catalunya, pugi.” Com que el raïm no és car, això evidentment repercuteix en el preu, i Ballesteros va considerar que aquest producte de màxima qualitat “s’ha de fer pagar més”.

“Encara som força desconeguts, però aquesta etiqueta d’Elaboradors Integrals ens reafirma com a marca. És una producció que va pas a pas, un reconeixement de la feina que fem, que ja estàvem fent, i és la dimensió en la qual volem créixer”, va explicar Bernat Andreu, del celler Carles Andreu, que porta el nom del seu pare i fundador, que no va dubtar a assegurar: “Volem que més elaboradors es puguin afegir a aquesta llista.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.