Salut

SALUT

L’emprenedoria tindrà lloc en el Campus de Salut

El nou hospital Josep Trueta i Campus de Salut és una “gran oportunitat” per a la transferència de coneixement i l’emprenedoria. Així ho creu el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, que veu en la construcció dels centres de salut i espais universitaris la possibilitat de fomentar l’activitat empresarial i el naixement d’empreses emergents en l’àmbit de la salut.

El primer a fer pública l’aposta d’incloure la transferència de coneixement en el futur Trueta a Salt va ser el rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, en la presentació del pla funcional del Trueta, dilluns a l’Auditori Josep Irla de l’edifici de la Generalitat. “És molt important que, a banda de l’assistència, la docència i la recerca, hi hagi transferència per beneficiar l’economia de la salut”, hi afegeix Fàbrega.

Juntament amb la UdG, la Cambra considera que el campus hauria d’incloure “un parc científic” que estigués integrat al Parc Científic i Tecnològic de la Creueta (Girona), al límit amb Quart. Des de fa uns mesos, el parc es diu Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona. El centre per a la dinamització econòmica hauria d’afavorir el naixement d’empreses en l’àmbit de la salut i l’alimentació, la salut i l’esport i la silver economy (economia de plata o economia que vetlla per la salut de les persones grans), detalla Fàbrega.

Al mes de setembre els actius que no havien estat adjudicats a tercers en la subhasta pública del concurs de creditors van revertir en la nova Fundació Parc Recerca i Innovació Universitat de Girona. El procés del concurs s’havia allargat vuit anys i, entre altres operacions, la UdG va comprar l’edifici Centre d’Empreses-Giroemprèn al Banc Santander. Ara la fundació gestiona tota l’activitat del parc. La integren la UdG –incloent-hi el Consell Social–, la Cambra de Comerç i l’Associació Patronat de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdG.

Fàbrega s’ha referit al fet que l’empresa Hipra, amb seu a Amer (Selva) i Aiguaviva (Gironès), hagi fabricat i dissenyat “l’única vacuna europea” contra la covid-19 i a la força d’empreses del sector agroalimentari de les comarques gironines com un motiu més per afavorir “un entorn empresarial” que generi productes i serveis de salut.

Nous àmbits

Fàbrega afirma que la indústria gironina va demostrar fa uns mesos que és “capaç d’obrir-se a altres àmbits”. S’ha referit al fet que una empresa gironina va dissenyar prototipus de respiradors en els mesos inicials de l’esclat de la pandèmia de la covid-19, a mitjans de l’any 2020.

El president de la Cambra va exposar la necessitat d’incentivar l’emprenedoria en el futur campus al Consell Social de la UdG, fa uns mesos. El rector Quim Salvi n’és un “fervent partidari”, explica Fàbrega. Abans de ser el rector, Salvi va dirigir l’Escola Politècnica Superior de la UdG i ha defensat els lligams entre la universitat i l’empresa.

El conseller de Salut, Manel Balcells, va explicar dilluns que el campus significarà una inversió de gairebé 600 milions d’euros, i va exposar que contribuirà “al dinamisme econòmic”, “a l’equitat en el territori i a l’equitat en el conjunt de Catalunya”. Balcells va assenyalar que el campus de Salt “atraurà talent i inversions”. Facilitarà, a més, que hi hagi grups mixtos d’investigadors, els que treballen als centres de salut i els que treballen a la universitat, va comentar.

La presentació del pla funcional del Trueta és “l’inici del compte enrere” per al futur hospital Josep Trueta, que hauria de ser una realitat el 2030. Segons el conseller, no faran “un campus de salut que quedi curt”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.