Salut

Olot

El referent en salut mediambiental pediàtrica

El CatSalut ha reconegut la tasca de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, que, coordinada pel pediatre Ferran Campillo, és pionera a Catalunya. I això, a la pràctica, vol dir que el centre hospitalari olotí incorpora a la seva cartera de serveis una visió molt àmplia de la salut, alineada amb les estratègies de lluita contra el canvi climàtic i relacionada amb tots els factors socials, econòmics i mediambientals de l’entorn de les persones.

Campillo, que és un dels pocs metges de l’Estat espanyol formats en aquesta especialitat, manifesta la importància d’aquest reconeixement per part del CatSalut, perquè això comporta que pren rellevància tenir en compte l’impacte que tenen en la salut de les persones la crisi ecològica, l’energètica i el canvi climàtic. “Els problemes del planeta acaben afectant la salut de les persones i abordar-los té sentit des del punt de vista de l’economia de la salut, és a dir, per evitar riscos en el futur”, indica. A més, hi afegeix que el reconeixement obre moltes possibilitats de treball en xarxa amb altres referents que s’han format i que s’estan formant des de la Garrotxa. “Ens omple d’orgull que, després de set anys de treballar en salut mediambiental pediàtrica, hi hagi aquest reconeixement, perquè la majoria d’activitats capdavanteres en salut tenen lloc a Barcelona i la seva àrea metropolitana”, sentencia.

Les unitats de salut mediambiental pediàtriques són unitats clíniques situades en centres hospitalaris on pediatres amb experiència en salut mediambiental pediàtrica com Ferran Campillo cooperen amb altres professionals de la salut –pediatres d’altres àrees pediàtriques, atenció primària, infermeria, obstetres, llevadores, metges de família, toxicòlegs, epidemiòlegs, residents, estudiants...– o d’altres àmbits –ambientòlegs, biòlegs, mestres...– i treballen plegats per a la detecció, l’avaluació i el maneig de les malalties i els riscos ambientalment relacionats amb els nens, i alhora proporcionen educació, formació i recerca en aquest àmbit.

La Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica es va inaugurar el 2017 després d’un any de funcionament i, des d’aquest estiu, dona servei a tots els centres de la Regió Sanitària de Girona. La majoria de consultes de la regió es fan via telemàtica o telefònica. A la Garrotxa fa el cribratge mediambiental de l’embaràs per detectar factors de risc relacionats amb l’entorn i ofereix ajuda a les parelles embarassades que volen deixar de fumar, fa el seguiment d’infants amb exposicions prenatals de risc, i diverses activitats de salut comunitària com ara el projecte Boscos per a la salut, un nadó, un arbre, amb més de 400 exemplars plantats al voltant de l’hospital, la col·laboració amb els centres educatius per fomentar el contacte amb la natura i hàbits saludables, i també per conscienciar sobre la contaminació de l’aire i la mobilitat sostenible. En els darrers mesos, la unitat de l’hospital olotí ha participat en l’estudi sobre els nivells de plom en sang entre els veïns de Sant Julià del Llor i Bonmatí, conjuntament amb la Regió Sanitària de Girona, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’equip d’atenció primària d’Anglès, i activitats formatives per a professionals sanitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.