Societat

Les claus de l’any

L’escassetat de pluges i aigua altera l’agenda d’unes administracions on destaca la renovació de governs locals

La gestió de residus és un repte afegit al del nou model energètic i el reforç de la formació i la sanitat

El 2023 que aco­mi­a­dem avui serà recor­dat per la mete­o­ro­lo­gia erma, que ja situa les reser­ves dels tres embas­sa­ments que abas­tei­xen les comar­ques giro­ni­nes un pèl per sota del 15% de la seva capa­ci­tat. I per unes elec­ci­ons muni­ci­pals que han afa­vo­rit diver­sos can­vis de cicle, a més de Girona, en pobla­ci­ons des­ta­ca­des. La demar­cació no és ali­ena al con­text de crisi glo­bal, que imposa can­vis en ser­veis bàsics estruc­tu­rals: des de la gestió de l’aigua fins a la dels resi­dus urbans, pas­sant pel model energètic.

SEQUERA calenta

La manca de plu­ges ha fet que 36 muni­ci­pis de l’Alt Empordà enca­de­nin ja tres mesos en un estat d’emergència que amb imminència s’estendrà a la resta del ter­ri­tori. La page­sia, que a la Muga o al Baix Ter ha reduït con­reus o ha per­dut colli­tes, i la rama­de­ria han tin­gut un mal any, i l’Agència Cata­lana de l’Aigua (ACA) ha redo­blat la pressió sobre els ajun­ta­ments perquè con­tro­lin i facin reduir els con­sums mit­jans d’aigua. Alguns, com ara Pala­fru­gell i Begur, han començat a san­ci­o­nar veïns que rega­ven ges­pes o emple­na­ven pis­ci­nes. Però ni la nor­ma­tiva ni la infra­es­truc­tura –és fei­xuc erra­di­car totes les pèrdues en l’abas­ta­ment i calen comp­ta­dors intel·ligents– estan a punt. I les altres mul­tes, les de l’ACA als muni­ci­pis, ja han cai­gut a par­tir de la tar­dor.

El govern esta­tal sufra­garà una segona des­sa­li­nit­za­dora a Bla­nes i el Con­sorci d’Aigües de la Costa Brava tre­ba­lla per apro­fi­tar més aigua rege­ne­rada, però, com ja va pas­sar el 2008, seran solu­ci­ons per a la pròxima sequera. En espera de tan­car l’estadística de l’any, can­di­dat al més càlid de la història recent, el 18 de juliol Figue­res va regis­trar la tem­pe­ra­tura més alta mesu­rada mai a Cata­lu­nya, 45,3ºC. Tot ple­gat ha dei­xat les mas­ses fores­tals, i espe­ci­al­ment el Mont­seny, toca­des. Però sor­to­sa­ment la cam­pa­nya d’incen­dis es va superar amb els únics grans ensurts de dos incen­dis a Port­bou, a l’abril i a l’agost, aquest dar­rer, amb 573 hectàrees, el pit­jor de l’any a tot Cata­lu­nya.

GIRS POLÍTICS

Les elec­ci­ons muni­ci­pals del 28 de maig van cap­gi­rar el mapa polític a Girona, amb el PSC com a força més votada però l’alcal­dia per a Lluc Sale­llas, arran del pacte inde­pen­den­tista entre Gua­nyem, Junts i ERC. No ha estat, però, l’única nove­tat en un mapa on el PSC ha recu­pe­rat pla­ces –a Bla­nes, Llo­ret, Pala­fru­gell, Roses o Port­bou, aquesta dar­rera amb el jove Gael Rodríguez–. Però també van des­ta­car la majo­ria abso­luta incon­tes­ta­ble a Figue­res de Junts amb Jordi Mas­quef i el ter­ratrèmol de l’arri­bada de l’extrema dreta d’Aliança Cata­lana, amb Sílvia Orri­ols, a l’alcal­dia de Ripoll, després de fra­cas­sar un acord alter­na­tiu entre la resta de grups.

En el pla de la gestió, però, hi ha hagut coin­cidència entre la major part dels governs con­ti­nuis­tes o rup­tu­ris­tes a l’hora d’apu­jar tri­buts als veïns. Els esforços de con­tenció durant la pandèmia i l’ele­vada inflació s’han hagut de com­pen­sar de cop. Aquest 2024, gai­rebé arreu, l’IBI o la taxa de reco­llida d’escom­bra­ries seran més cars.

COL·LAPSE DE RESI­DUS

L’enca­ri­ment de la fac­tura dels resi­dus ha estat més greu per a les pobla­ci­ons que depe­nien de l’abo­ca­dor de Solius, que va dei­xar de rebre tones de rebuig el 13 de febrer, després de qua­tre dècades d’acti­vi­tat. L’Agència de Resi­dus de Cata­lu­nya (ARC) aca­tava així les sentències que orde­na­ven la clau­sura del dipòsit, arran de les irre­gu­la­ri­tats denun­ci­a­des durant anys per Sal­vem Solius. I les 40.000 tones de la fracció de resta del Baix Empordà i el Gironès es tras­lla­den, des de lla­vors, al cen­tre de trac­ta­ment de Vaca­ris­ses, al Vallès. L’Ajun­ta­ment de Llo­ret, a tres mesos de les muni­ci­pals, no va voler hipo­te­car la limi­tada capa­ci­tat del seu abo­ca­dor. I el nou govern local tam­poc ha fet cap con­cessió.

El pro­blema, però, encara s’ha com­pli­cat més aquesta tar­dor, perquè una nova sentència orde­nava també tan­car-hi la planta de trac­ta­ment d’orgànica i l’ARC va deci­dir, en vista de la manca d’ins­tal·laci­ons a les comar­ques giro­ni­nes, que els muni­ci­pis afec­tats dugues­sin els resi­dus orgànics a l’Anoia, a 130 quilòmetres de distància. A banda del sobre­cost del tras­llat, la situ­ació no es podrà començar a redreçar fins que no s’enlles­teixi la reforma de la inci­ne­ra­dora de Camp­dorà, per bé que la Gene­ra­li­tat tra­mita d’urgència una nova auto­rit­zació per poder recu­pe­rar com a mínim la planta d’orgànica a Solius. De retruc, també hi ha hagut foc cre­uat entre l’ARC i els ajun­ta­ments per no haver tro­bat cap alter­na­tiva durant dècades, i els cinc muni­ci­pis de l’abo­ca­dor clau­su­rat recla­men que sigui l’agència qui assu­meixi els mili­o­na­ris cos­tos de clau­sura en el ter­mini de trenta anys. De moment, l’ARC només vol anar d’any a any.

L’ENER­GIA I l’ECO­NO­MIA

L’altre debat enca­llat és el des­ple­ga­ment de reno­va­bles a la demar­cació, que topa amb l’opo­sició del ter­ri­tori als grans parcs eòlics. Del pro­jecte emblemàtic i més polèmic, el parc eòlic marí, la dar­rera notícia va ser l’apro­vació dels plans d’orde­nació de l’espai marítim (POEM) per part de l’Estat, entre els quals hi ha el que regula la zona LEBA 1 davant la badia de Roses, al febrer. Però la con­vo­catòria d’elec­ci­ons gene­rals no ha con­tribuït a acce­le­rar el tràmit poste­rior, de la sub­hasta entre empre­ses energètiques, i la Gene­ra­li­tat vol­dria que s’assagés la tec­no­lo­gia abans amb una pla­ta­forma de pro­ves. Tam­poc no hi ha nove­tats en la resta de pro­jec­tes ter­res­tres a l’Albera, en un con­text de rela­tiva con­tenció de preus elèctrics i reducció de demanda per l’estalvi, l’auto­con­sum i el fet que el vehi­cle elèctric avança lent.

Pel que fa a a l’ocu­pació, l’any començava amb més males notícies a Nyls­tar, que va entrar en liqui­dació al febrer i ha reprès acti­vi­tat només amb la mei­tat de la plan­ti­lla, 36 dels 80 tre­ba­lla­dors. Com a con­tra­punt, l’entrada en ser­vei a la pri­ma­vera del cen­tre logístic d’Ama­zon al Far d’Empordà, que aquest Nadal ja ha fun­ci­o­nat a bon ritme amb 1.800 tre­ba­lla­dors. L’atur supera encara els 30.000 habi­tants i ha repun­tat a la tar­dor per sobre del 8%, però els números són millors que un any enrere i l’hos­ta­le­ria i molts altres sec­tors con­ti­nuen patint per tro­bar mà d’obra. La set­mana pas­sada, la Gene­ra­li­tat va sig­nar un acord d’impuls de la for­mació pro­fes­si­o­nal amb patro­nals i sin­di­cats, per redis­se­nyar el mapa d’estu­dis poten­ciat i més ajus­tat als per­fils dema­nats.

El preu de l’habi­tatge, men­tres­tant, con­ti­nua a l’alça, i la Gene­ra­li­tat ha aca­bat rela­xant les mesu­res per res­trin­gir els pisos turístics, que no satis­fe­ien molts con­sis­to­ris giro­nins, perquè cada muni­cipi hi trobi encaix, tot i que hi haurà més con­trol i les llicències s’hau­ran de reno­var cada cinc anys.

EL TURISME AGUANTA

Per al turisme, pal de paller del sec­tor de ser­veis, el 2023 ha tor­nat a ser un bon any. Menys visi­tants, però cada cop més repar­tits en el calen­dari i amb més per­noc­ta­ci­ons a l’estiu. Entre les notícies de l’any, l’Alt Empordà n’ha con­cen­trat dues de vin­cu­la­des amb Dalí –l’ober­tura de la casa natal i l’exhi­bició d’El Crist, fins a finals d’abril al Tea­tre Museu–. Però també l’ober­tura d’elBu­lli1846, el cen­tre d’inter­pre­tació del res­tau­rant de Fer­ran Adrià a la cala Mont­joi després d’una dècada de tràmits i obres amb una inversió d’11 mili­ons d’euros. A la tar­dor, Rya­nair també va donar bones notícies per a l’aero­port, amb noves i més rutes aquest hivern i pers­pec­ti­ves de con­ti­nuar crei­xent l’estiu vinent. No hi ha, però, notícies de l’estació del TAV a l’aero­port, una inversió que faria més atrac­tiva la infra­es­truc­tura més enllà del trànsit exclu­si­va­ment turístic.

PAS­SOS PER AL NOU TRU­ETA

L’any ha aca­bat amb la pre­sen­tació del pla fun­ci­o­nal i assis­ten­cial del futur Cam­pus de Salut de Girona i Salt, amb la inte­gració del nou hos­pi­tal Josep Tru­eta, els equi­pa­ments del Santa Cate­rina. Només un pas més, però deci­siu: Salut ha ampliat la reserva de sòl edi­fi­ca­ble i la pre­visió de pres­su­post. A Palamós també s’ha ence­tat un procés sem­blant per al nou hos­pi­tal.

POLI­CIA INFIL­TRADA I EL PROCÉS

El set­ma­nari La Directa va des­ta­par a l’estiu que una agent de la Policía Naci­o­nal s’havia infil­trat durant tres anys en movi­ments inde­pen­den­tis­tes de Girona i Salt. Va esta­blir una relació sen­ti­men­tal amb un dels encau­sats pel tall de l’AVE de l’ani­ver­sari de l’1-O amb una iden­ti­tat falsa. L’Ajun­ta­ment va apro­var decla­rar l’agent per­sona non grata i la UdG l’ha denun­ciat per haver-se matri­cu­lat amb un nom fals al grau d’edu­cació social. Cinc enti­tats i qui va ser pare­lla sen­ti­men­tal de la poli­cia han pre­sen­tat una que­re­lla pels delic­tes de tor­tura, lesi­ons psíqui­ques i reve­lació de secrets. No ha estat, però, l’única notícia que cueja encara de la repressió poli­cial i judi­cial con­tra el procés inde­pen­den­tista. El 26 de juny van jut­jar l’acti­vista Carla Costa, con­dem­nada en pri­mera instància pel tall de les vies del TAV,i la defensa insis­teix que, sim­ple­ment, va par­ti­ci­par en la pro­testa. I van pre­sen­tar recurs abans que es comencés la tra­mi­tació al Congrés de la llei d’amnis­tia. Un altre cas, l’1 de desem­bre, ha que­dat suspès men­tre s’acla­reixi el marc legal, amb suport de l’Advo­ca­cia de l’Estat i l’opo­sició de la fis­ca­lia.

LES DATES

13.02
La Generalitat
va posar fi a l’entrada de rebuig a l’abocador de Solius. I tampoc s’hi està fent compostatge.
28.02
El Consell de Ministres
tira endavant els plans d’ordenació per a l’eòlica marina davant la badia de Roses.
28.11
El sistema
Ter-Llobregat entra en preemergència per sequera, pas previ a l’emergència, ja vigent a l’Alt Empordà.
04.08
El pitjor incendi
de l’estiu va cremar 573 hectàrees entre Portbou i Colera, però el van estabilitzar l’endemà mateix.
28.05
Les eleccions
municipals renoven consistoris i sacseja els governs de moltes de les principals poblacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.