Societat

Memòria democràtica

Almacellencs a Gusen

L’Ajuntament d’Almacelles demanarà al Memorial Democràtic la instal·lació de quatre llambordes Stolpersteine en record dels veïns deportats als camps nazis

Un amic dels germans Ruestes va informar de la seva mort per carta a la família, amb detalls sobre l’ingrés a Mauthausen: “«Nos quitaron todo lo que llevábamos, hasta el pelo de todas partes»”

Josep Claramunt Segura, Antonio Terré Vilà i Antonio i Joan Ruestes Camí són els quatre almacellencs deportats
El darrer alcalde republicà d’Almacelles va ser executat amb l’arribada de l’exèrcit sollevat

L’àvia d’Antoni Tar­ru­e­lla tenia guar­dat com un tre­sor secret un retall de diari amb una foto­gra­fia d’una mun­ta­nya de morts als camps nazis amb la cara d’un dels cadàvers encer­clada. Tenia l’íntim con­ven­ci­ment que es trac­tava del seu marit, Anto­nio Rues­tes Camí, depor­tat a Maut­hau­sen el 8 d’agost de 1941 amb el número de matrícula 4117, mort un any després a Gusen. Hi va ingres­sar jun­ta­ment amb el seu germà Joan, sis anys més petit que ell.

“La meva àvia anava rebent car­tes d’ell, les tenim, però pas­sa­ven per un fil­tre. Depèn del que hi poses­sin no arri­ba­ven. Havien de dir que esta­ven molt bé, que els trac­ta­ven molt bé i men­ja­ven molt bé. Tot men­tida. Fins que van dei­xar de rebre notícies”, explica Tar­ru­e­lla. Un cop alli­be­rat el camp, la per­sistència de l’àvia va acon­se­guir que la Creu Roja li con­firmés, el gener de 1946, que els dos ger­mans havien mort a Gusen. “El meu avi –con­ti­nua Tar­ru­e­lla–, a les car­tes, explica que estan tots dos bé, sem­pre parla de tots dos, del Joan i d’ell. Després hem sabut, per les dates, que el Joan feia mesos que havia mort d’una disen­te­ria i l’avi anava dient que encara era viu.”

De fet, la pri­mera notícia que van tenir de la seva mort és del 16 de novem­bre de 1945. Joan Cas­carra ja conei­xia l’Anto­nio d’haver tre­ba­llat ple­gats a Lleida. Van coin­ci­dir-hi a l’sta­lag 141 de Vesoul (a la Bor­go­nya) i va ingres­sar a Maut­hau­sen el mateix dia. Ell, però, va sobre­viure a aquell infern i va escriure una carta a l’àvia de Rues­tes: “Los dos her­ma­nos per­te­necían a la 40 Compañía de Tra­ba­ja­do­res Españoles que esta­ban en el Depar­ta­mento de los Alpes Marítimos. Los ale­ma­nes nos coji­e­ron pri­si­o­ne­ros y nos lle­va­ron a Bel­fort el 20 de junio de 1940 (...) Un día, el 5 de agosto de 1941, nos meten en un vagón de esos de caba­llos y sin decir­nos nada ni a dónde íbamos, nos lle­van a Aus­tria (enton­ces Ale­ma­nia) y después de tres días de penoso viaje, nos hacen bajar en una estación que se llama Maut­hau­sen, donde vimos a muc­hos hom­bres tra­ba­jando y guar­da­dos por sol­da­dos ale­ma­nes. Nos for­ma­ron y subi­mos arriba a un campo muy grande rode­ado de alam­brada. Nos meti­e­ron den­tro, nos qui­ta­ron todo lo que llevábamos, hasta el pelo de todas par­tes, nos die­ron una muda, un ves­tido de rayas, unos zapa­tos de madera y a tra­ba­jar.” La carta con­ti­nua expli­cant que el novem­bre de 1941 van fer una selecció de per­so­nal i que als dos ger­mans els va tocar mar­xar cap a Gusen, a 6 quilòmetres. “Según noti­cias que recibí, caye­ron enfer­mos y por últi­mos de año muri­e­ron a resul­tas de la enfer­me­dad”, informa.

Els ger­mans Rues­tes, de Cal Fer­rer, es van tras­lla­dar de petits a Alma­ce­lles (Segrià), però eren ori­gi­na­ris de Tor­res de Segre, on als anys noranta es va ins­tal·lar un monòlit de pedra amb una creu i les parau­les “Mai més”, en record de les vícti­mes, gràcies a una col·lecta popu­lar dels Amics de la Mare de Déu de Car­ras­su­mada, coin­ci­dint amb el 50è ani­ver­sari de l’alli­be­ra­ment del camp d’exter­mini. L’Ajun­ta­ment d’Alma­ce­lles vol home­nat­jar-los amb la ins­tal·lació d’una placa Stol­pers­teine, jun­ta­ment amb els altres dos depor­tats alma­ce­llencs: Anto­nio Terré Vilà i Josep Clara­munt Segura. Són els qua­tre veïns del muni­cipi que van anar a parar als camps nazis, segons consta en un estudi de la Uni­ver­si­tat de Lleida lide­rat per Con­xita Mir, en col·labo­ració amb l’Ami­cal de Maut­hau­sen. Mem­bres del Grup de Recu­pe­ració de la Memòria Històrica d’Alma­ce­lles han cer­cat infor­mació al vol­tant dels qua­tre depor­tats i recla­men des de fa temps un espai per recor­dar-los. El con­sis­tori tre­ba­lla per enviar la infor­mació necessària al Memo­rial Democràtic per acti­var la ins­tal·lació de les llam­bor­des. “És impor­tant, perquè quan dei­xes de recor­dar una per­sona és quan ha mort de veri­tat. Tota aquesta gent que va morir allà s’ha de tenir pre­sent, no els hem d’obli­dar”, reclama Tar­ru­e­lla, que ha inda­gat en la història del seu avi i ha omplert alguns buits. A par­tir d’una foto­gra­fia amb un 26 a la solapa cal­cula que l’avi va anar a parar, en una de les últi­mes lle­ves repu­bli­ca­nes, a la 26a divisió de l’Exèrcit Popu­lar de la República, for­mada a par­tir de l’antiga columna Dur­ruti, que aglu­ti­nava el que que­dava de les for­ces repu­bli­ca­nes a Cata­lu­nya. “Els van allis­tar, els va tocar, però van fugir en des­ban­dada, famílies inclo­ses, per por de la repressió i el que els venia a sobre. Van mar­xar tots i en arri­bar a França van anar a parar a Arge­lers. Allà van sepa­rar els homes de les dones”, recorda el net.

“Per a la meva mare és molt dur. Quan van estar a Arge­lers tenia qua­tre o cinc anys. I quan va tor­nar els havien saque­jat la casa. Al cap d’un temps va sor­tir una opor­tu­ni­tat de tre­ball a Bar­ce­lona, van mar­xar d’Alma­ce­lles, ho van dei­xar tot i aquí va començar una altra vida”, resu­meix. “No hem anat a visi­tar el camp. Vam con­si­de­rar que per la salut de ma mare no era adi­ent, ara té 89 anys”, hi afe­geix.

Besavi a Maut­hau­sen, avi des­a­pa­re­gut

Llo­renç Clara­munt, bes­net de Josep Clara­munt Segura, també des­taca la importància d’un home­natge com la Stol­pers­teine, que ell mateix va dema­nar a l’Ajun­ta­ment el 2021. De fet, la junta de govern local va apro­var aquell agost auto­rit­zar la col·locació de la llam­borda. Per la seva part, el Memo­rial Democràtic va infor­mar-lo que es posa­ria en con­tacte amb l’Ajun­ta­ment, però ja avi­sava que “hi ha un endar­re­ri­ment impor­tant entre la data de petició de la llam­borda i la pro­ducció d’aquesta, uns tres anys”.

“Per a la família seria un reco­nei­xe­ment per a algú que ha patit i recor­dar uns fets històrics que no hau­rien de tor­nar a pas­sar. És bo que tots recor­dem i visu­a­lit­zem que hi ha gent que ha hagut de patir el nazisme o una dic­ta­dura forta perquè no torni a suc­ceir”, defensa Clara­munt. El tota­li­ta­risme es va acar­nis­sar amb la seva família, ja que a part del besavi mort al com­plex de Maut­hau­sen, l’avi, Llo­renç Clara­munt Vila­majó, va morir al front de Terol i encara avui roman des­a­pa­re­gut.

De Josep Clara­munt, en té poca infor­mació. “El 20 d’agost de 1940 sur­ten del camp de con­cen­tració d’Angu­lema ell, la dona, Teresa Vila­majó, i el fill petit, Manuel, pugen al tren que surt en direcció a Espa­nya però aquest tren no va a Espa­nya sinó a Ale­ma­nya, més con­cre­ta­ment cap a Maut­hau­sen. En arri­bar al camp fan una tria entre els homes i les dones i la besàvia i el fill petit són retor­nats a Espa­nya”, explica Clara­munt. Se sap que el besavi va néixer el juliol de 1881 a Beli­a­nes (Urgell), que va ingres­sar amb el número 4214 a Maut­hau­sen el 24 d’agost de 1940 i que va morir a Gusen gai­rebé un any després, el 28 de juliol.

La vida de l’oncle no té preu

Anto­nio Terré es diu Anto­nio en record del seu oncle, Anto­nio Terré Vilà, nas­cut a Alma­ce­lles el 28 de juliol de 1913. “El meu tiet, durant la guerra d’Espa­nya va mar­xar a França per les mun­ta­nyes. Era comu­nista i va mar­xar. A França es veu que el van aga­far els ale­manys, el van por­tar a Maut­hau­sen i allà el van ficar a la cam­bra de gas”, diu Terré. L’oncle, del qual no con­ser­ven cap foto­gra­fia, va pas­sar també per la presó d’Angu­lema fins que va ser depor­tat el 24 d’agost de 1940 al camp de Maut­hau­sen (4098) i després al de Gusen. Va morir-hi assas­si­nat el 26 de novem­bre de l’any següent, segons consta en un docu­ment con­ser­vat per la família d’un agent con­su­lar francès a Lleida de 1963. “Al meu pare els ale­manys li van voler donar uns diners, però hi va renun­ciar perquè va dir que la vida del seu germà no es paga amb diners”, remarca Terré.

No van tenir gaire més sort veïns d’Alma­ce­lles que es van que­dar al poble. Les tro­pes fran­quis­tes van entrar-hi el 4 d’abril de 1938. L’alcalde en aquell moment, Isi­dre Moix Jus­tribó, va ser exe­cu­tat al mateix terme muni­ci­pal el 15 d’abril per l’exèrcit solle­vat. Aquell mes van exe­cu­tar al cemen­tiri muni­ci­pal Josep Aldabó Gali­cia; el gener de l’any següent va ser el torn de Josep Jus­tribó Tor­res; Aloy Pedra va ser tro­bat mort pos­si­ble­ment men­tre era tras­lla­dat com a pre­so­ner polític cap a Bar­bas­tre; també consta l’empre­so­na­ment i mort a la presó de Lleó de Maria Bae­lla Palau, segons fonts orals, per injúries al Movi­mi­ento... Només a Alma­ce­lles, queda molta memòria per recu­pe­rar.

4117
Antoni i Joan Ruestes
van ingressar a Mauthausen el 8 d’agost de 1941. Joan va morir el 2 de febrer de 1942 i Antoni, el 17 d’agost.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.