societat
La mainada, els protagonistes dels tortells de Reis
Els pastissers artesans de les comarques gironines tenen molt bones perspectives per a la venda de tortells de Reis d’aquest any. Així ho ha assegurat Àngel Garcia, el propietari de la pastisseria Tall Dolç de Figueres i l’actual president del Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona, que explica: “Tant la vigília com el Nadal d’aquest any han anat molt bé, igual que la nit de Cap d’Any, per això creiem que de cara al dia de Reis també es presenten unes vendes molt optimistes.” Tot i que les vendes siguin força semblants a les de l’any anterior, el que sí que noten aquest cop és que ha pujat la demanda de tortells “amb xocolata, Nutella o Kinder Bueno”, que estan dirigits als més petits de la casa. “El dia 6 els infants es desperten, veuen els regals i després van a casa els oncles, a casa els avis, i llavors es reuneix més gent.” En canvi, les persones adultes son més clàssiques. Prefereixen un tortell de nata, de crema cremada o trufa. El massapà, per la seva banda, està cada cop més reservat per a una franja d’edat més gran. També tenen força sortida els de crema, nata amb caramel, cabell d’àngel, amb galeta Lotus i de crema amb fruites naturals, entre altres.
Pel que fa al cost de les postres nadalenques, Garcia remarca que “s’ha mantingut el mateix preu de l’any passat, tant per al tortell petit, per a quatre o cinc persones, com per al tortell gros, per a deu persones”. A banda dels tortells, durant l’època de Nadal també es venen panettones i molta pastisseria individual decorada amb temàtica nadalenca. “La gent jove normalment agafa una variació de pastissos individuals i se’ls mengen entre tots, fan com una mena de tast; és un altre tipus de consum”, assegura el pastisser.
Finalment, el president del Gremi de Pastissers Artesans remarca la diferència de comprar el dolç nadalenc en una pastisseria en comptes del supermercat: “L’artesania que té el professional no té res a veure amb la dels supermercats. Aquí, fem els tortells dia a dia, i això ho canvia tot. L’artesà pastisser mira de fer un bon producte amb matèria primera de primera qualitat, des de la farina i el sucre fins als ous. De totes maneres, hem de donar gràcies als clients, perquè aquests dies són diades que es mantenen. Estem molt contents.”
Un costum nadalenc que ve de lluny