Societat

societat

La mainada, els protagonistes dels tortells de Reis

Els pastissers artesans de les comarques gironines tenen molt bones perspectives per a la venda de tortells de Reis d’aquest any. Així ho ha assegurat Àngel Garcia, el propietari de la pastisseria Tall Dolç de Figueres i l’actual president del Gremi de Pastissers Artesans de la Província de Girona, que explica: “Tant la vigília com el Nadal d’aquest any han anat molt bé, igual que la nit de Cap d’Any, per això creiem que de cara al dia de Reis també es presenten unes vendes molt optimistes.” Tot i que les vendes siguin força semblants a les de l’any anterior, el que sí que noten aquest cop és que ha pujat la demanda de tortells “amb xocolata, Nutella o Kinder Bueno”, que estan dirigits als més petits de la casa. “El dia 6 els infants es desperten, veuen els regals i després van a casa els oncles, a casa els avis, i llavors es reuneix més gent.” En canvi, les persones adultes son més clàssiques. Prefereixen un tortell de nata, de crema cremada o trufa. El massapà, per la seva banda, està cada cop més reservat per a una franja d’edat més gran. També tenen força sortida els de crema, nata amb caramel, cabell d’àngel, amb galeta Lotus i de crema amb fruites naturals, entre altres.

Pel que fa al cost de les postres nadalenques, Garcia remarca que “s’ha mantingut el mateix preu de l’any passat, tant per al tortell petit, per a quatre o cinc persones, com per al tortell gros, per a deu persones”. A banda dels tortells, durant l’època de Nadal també es venen panettones i molta pastisseria individual decorada amb temàtica nadalenca. “La gent jove normalment agafa una variació de pastissos individuals i se’ls mengen entre tots, fan com una mena de tast; és un altre tipus de consum”, assegura el pastisser.

Finalment, el president del Gremi de Pastissers Artesans remarca la diferència de comprar el dolç nadalenc en una pastisseria en comptes del supermercat: “L’artesania que té el professional no té res a veure amb la dels supermercats. Aquí, fem els tortells dia a dia, i això ho canvia tot. L’artesà pastisser mira de fer un bon producte amb matèria primera de primera qualitat, des de la farina i el sucre fins als ous. De totes maneres, hem de donar gràcies als clients, perquè aquests dies són diades que es mantenen. Estem molt contents.”

Un costum nadalenc que ve de lluny

La tradició de menjar aquest dolç es remunta a la tradició catòlica per commemorar l’arribada dels Reis d’Orient, tot i que també es creu que té arrels paganes. De fet, el seu origen se situa durant les festes d’hivern que feien els romans, en què se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Va ser pels voltants del segle III dC quan s’hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat. El costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre el rei Lluís XV i va introduir una moneda d’or en el tortell. Des de llavors, la sorpresa més preuada és la moneda (que més endavant esdevindria una figureta) i no pas la fava, convertida a dia d’avui en un símbol negatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]