SALUT
L’onada de virus respiratoris força a mitja dotzena d’hospitals a reprogramar operacions no urgents
Mitja dotzena d’hospitals catalans, com a mínim, s’han vist obligats a modificar l’activitat quirúrgica no urgent suspenent intervencions agendades o no programant-ne de noves per fer front a la pressió assistencial a causa de l’onada de contagis de grip i covid. Segons recull l’agència Efe, l’elevada incidència dels dos virus manté la tensió a les urgències: els CUAP -urgències de l’atenció primària- atenen més de 5.000 visites diàries de mitjana i els hospitals, més de 10.000.
L’Hospital de Palamós ha estat un dels primers a suspendre intervencions per centrar-se en l’atenció que no requereix ingrés davant del pic registrat de malalties respiratòries, que ha portat a incrementar el nombre de llits fins a 133, la màxima capacitat. Altres hospitals catalans no suspenen cirurgies ja programades, però modulen les agendes per adaptar-se a la nova situació i evitar més ingressos. És el cas de l’Hospital del Mar de Barcelona, el Parc Taulí de Sabadell, el de Mataró o el municipal de Badalona (BSA), tots a la demarcació de Barcelona, segons confirmen fonts hospitalàries i sindicals.
En la majoria dels casos, es deixen de programar noves intervencions no urgents que requereixin un ingrés posterior a planta o a l’UCI, per tal de disposar de llits per atendre la demanda que arriba a urgències pels virus respiratoris i que poden requerir hospitalització. També s’han donat casos de reprogramació d’intervencions per malaltia respiratòria del pacient mateix. Tot això pot arribar a tensionar encara més algunes llistes d’espera.
D’altra banda, a l’Hospital Josep Trueta de Girona i altres centres de les comarques gironines s’estan substituint intervencions que requereixen ingressos per altres que no en requereixen i això permet alliberar llits per atendre els pacients amb infeccions respiratòries, segons el gerent de la regió sanitària de Girona, Jaume Heredia. Finalment a Lleida, l’Hospital Arnau de Vilanova també ha confirmat la pressió assistencial provocada per l’allau de visites a urgències per malalts afectats pels virus respiratoris.