Societat

L’Ajuntament de Badalona tanca la piscina Mireia Belmonte pel seu mal estat

La piscina municipal Mireia Belmonte tancarà portes al setembre si el mal estat de la infraestructura no fa que hagi de tancar abans. Tancarà per la seva precarietat i durant un temps s’hi faran obres, per poder reobrir al cap d’un any, any i mig, si tot rutlla. Actualment, la piscina té una mica més de cinc-cents socis i dona servei a diferents escoles del municipi. De fet, des dels anys seixanta ha estat l’aula de natació per excel·lència dels nens badalonins. També és cert que el mal estat de l’equipament ha fet que al llarg de molts anys –i molts governs municipals, de tots els colors–, hagi anat perdent usuaris, adults i infants.

L’alcalde, el popular Xavier García Albiol ha piulat a X: “Una piscina tercermundista a la tercera ciutat de Catalunya; com a alcalde em cau la cara de vergonya i el que no faré és anar posant pedaços com s’ha fet durant els últims anys. La piscina del Centre està en un estat lamentable després d’anys sense el manteniment necessari. El motor de la climatització és de fa 50 anys, no hi ha peces de recanvi, està en un estat agònic i en qualsevol moment pot deixar de funcionar.”

Un cop baixada la persiana es calcula que estarà tancada entre dotze i quinze mesos, per fer-hi actuacions vitals, amb una inversió prevista d’1.050.000 euros. Segons la documentació, s’ha d’adaptar a la normativa vigent la instal·lació de baixa tensió, així com la de distribució hidràulica –a la normativa de control de la legionel·la–. S’han d’adequar les instal·lacions d’enllumenat i de climatització. Cal adaptar la instal·lació de cloració de la piscina a les necessitats dels treballadors. S’ha de dotar de parallamps l’edifici, així com d’un sistema de bombeig d’aigües en el cas d’inundacions, fer una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques... Hi ha molt a fer. A tot això s’hi ha de sumar, a més a més, que s’està quantificant el projecte de rehabilitació integral de totes les instal·lacions interiors i exteriors de l’edifici, que afectarà tots els espais (vestidors, graderies, zones comunes, façana i coberta). Totes aquestes actuacions, afirmen les fonts municipals, es faran de manera simultània amb les d’adequació tècnica de la piscina, per complir amb el temps de tancament previst.

“Espero que sigui accessible”

L’Esther és una usuària amb diversitat funcional, i explica la seva experiència de més de trenta anys: “Vaig ser usuària de petita i després cap als 11 o 12 anys vaig començar a fer uns cursets per uns problemes d’esquena. Moltes vegades vaig tenir fongs a les aixelles i els peus per culpa del mal estat de les instal·lacions, les boies, les dutxes... Et dutxaves i hi havia fongs a la paret!” I segueix: “Amb els anys la meva condició ha canviat i he passat a ser una persona amb diversitat funcional i per a mi no era fàcil entrar i sortir de l’aigua i no hi havia unes dutxes en condicions d’adaptabilitat com marca la llei: cadira, rampes... Després que cada dos per tres fessin comunicats per avisar que estarien tancats uns mesos per arreglar diferents desperfectes, vaig adonar-me que feia vuit anys que pagava i no hi podia accedir i em vaig donar de baixa.” Va exposar la queixa per la falta d’adaptació, però no ha rebut cap resposta per escrit, però sí una trucada “en la que se’m suggeria que algú m’ajudés a entrar i sortir, i mira no, jo he de tenir l’autonomia, pot ser molt vexatori”. Tanca: “Fa 30 anys que la piscina està malament i en fa 15 que la situació és insostenible. I durant tot aquest temps García Albiol ha governat diverses vegades, així que... Espero que tota la feina que han de fer inclogui fer un equipament accessible a tothom, a tots els col·lectius.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.