Societat

Molt més que un consorci

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa celebra 25 anys consolidat com a eix de tots els serveis socials

La Generalitat ha importat el model de coparticipació de totes les administracions del territori

Clou la celebració amb un documental, un rap i un mural gegant a l’exterior de la seva seu

El consorci és un bon exemple de col·laboració institucional

“Recordo el primer dia, al primer local a les Estires. I ara què? Per on comencem?”, recorda amb un punt de nostàlgia els inicis del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, la seva directora, Teia Fàbrega. No es podia imaginar aleshores que 25 anys després i fent balanç coincidint amb la commemoració del primer quart de segle de l’entitat, el consorci atendria una quantitat creixement des l’aleshores fins a les quasi 9.000 persones –6.441 famílies– de l’actualitat i que ha hagut de fer de la resiliència la principal qualitat de la seva acció, per adaptar-se i atendre les necessitats socials de cada moment.

El consorci garrotxí treballa en la prestació dels serveis socials des de l’atenció a la infància i els joves passant per l’acompanyament i atenció a la gent gran i la comunitat així com la promoció social, el servei d’acollida, el de teleassistència o la gestió del menjador social, entre altres serveis. Bona part del gros de la seva actuació se centra en l’atenció a les persones grans –la Garrotxa és una comarca molt envellida, amb un tant per cent molt elevat de dones en aquest segment de població–, i en el suport a les persones més desafavorides. Així mateix, intervé en les necessitats socials de les famílies i de les relacions comunitàries –associacions de veïns, entitats, etcètera.

Més enllà d’aquesta constatació, el consorci és un bon exemple de la col·laboració institucional, ja que està mancomunat a meitats per l’Ajuntament d’Olot i pel Consell Comarcal de la Garrotxa, quan cada part podria anar pel seu compte d’acord amb la legislació vigent. De fet, la Generalitat ha intentat implantar el seu model a altres territoris del país.

Coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari, el consorci ha presentat un documental, a càrrec de Zeba Produccions, en el qual professionals que hi treballen i representants d’entitats del tercer sector expliquen en primera persona la importància de l’ens, l’èxit del model i com ha evolucionat. La referent de l’ètica del Consorci, Margarida Coma, afirma que l’ens ha ofert sempre una atenció centrada en el respecte, la mirada atenta a l’altre, a l’autonomia... I la coordinadora de l’àmbit de la Promoció social, Lali Surià, hi afegeix: “Si volem ser una comarca acollidora, on s’hi visqui bé, on no hi hagi problemes d’inseguretat, hem de poder ser una comarca més equitativa en drets.” La seva homòloga de l’equip d’atenció a la comunitat, Anna Casamitjana, remarca que s’han anat incrementant i adaptant els serveis a la realitat social de cada moment. I la treballadora social de l’equip d’acollida dels serveis socials, Roser Coromina, detalla que el consorci té un model propi, un tarannà propi. “Sempre hem tingut molt clar que el model està centrat en la persona i això sempre ha estat el nord”, diu.

La gerent de l’associació per a la inclusió de col·lectius en risc Integra, Núria Fité, destaca la visió global que aporta el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa de les necessitats en l’àmbit social que hi ha a la comarca. L’expresidenta de Creu Roja d’Olot i la Garrotxa, Montse Canet, remarca que aquest organisme públic és el pilar de totes les accions socials de la comarca. “Les entitats hem treballat conjuntament de bracet amb el consorci”, indica.

La directora de La Fageda –entitat que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones en situació de vulnerabilitat–, Sílvia Domènech, insisteix en l’impacte “incalculable” del consorci en la cohesió social. I, finalment, el president de Càritas Garrotxa, Carles Oller, remarca que ha facilitat les coses la bona avinença que es crea per la relació personal.

Un rap i un mural

A part del documental de Zeba Produccions, la cantant i compositora Paula Grande ha creat un rap per donar a conèixer inquietuds que comparteixen persones ateses i treballadores del Consorci d’Acció Social. El resultat ha estat una peça musical que sota el títol Si ens tenim cura... totes juntes tot és possible i és de debò... es pot visionar a les xarxes. A més, amb la voluntat de mostrar la importància la seu física que ocupa el consorci des del 2008, Els Artistas Salchichas (Maria Camila Sanjinés i Manel Quintana) han creat un mural gegant a la façana de l’avinguda Bisaroques. Per poder copsar la realitat de l’espai i de la tasca que s’hi du a terme, han estat en contacte amb l’equip del consorci, acompanyant-los en el seu dia a dia i duent a terme diversos tallers per captar l’essència i transmetre-la en el mural. El consorci, doncs, tanca una commemoració que ha tingut com a objectiu refermar la voluntat de continuar sent un referent en l’àmbit dels serveis socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.