Salut

SALUT

‘Escape room’ per saber curar els infants

Utilitzar el joc com a estímul perquè personal mèdic i d’infermeria sàpiga reaccionar amb agilitat i rapidesa i donar resposta a situacions extremes. Sota aquest enunciat, un total de 70 professionals de pediatria de diferents hospitals de Catalunya han participat en el segon escape room pediàtric organitzat per un equip de simulació pediàtrica de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS). L’equip, format per pediatres, infermeria pediàtrica i d’urgències, tenia com a objectiu posar en pràctica i refrescar conceptes que s’han d’aplicar en situacions que, afortunadament, són poc habituals en infants, però que la seva gravetat exigeix una atenció immediata. El curs s’ha fet a partir del joc i la modalitat lúdica i, segons els seus responsables, “ha permès adquirir d’una manera més amena els diferents coneixements”. La primera edició es va estrenar el mes de maig del 2023 només per a professionals de l’organització, però, vist l’èxit assolit i la bona rebuda, es va decidir obrir-la a professionals d’altres centres.

Una de les coordinadores de l’activitat, la pediatra de la CSMS Dra. Yaiza Hernández, explica que s’ha posat els professionals “davant de situacions greus en què cal tenir ben apresos els coneixements per donar una resposta efectiva i, per tant, com més vegades les repeteixis i les posis en pràctica, més bon pronòstic tindrà el pacient”. Per la seva banda, Jordi Correa, coordinador també de la iniciativa i infermer d’urgències de l’hospital de Calella, sosté que “fer aquest tipus de formacions en modalitat escape room és una manera de fer més lúdiques diferents àrees jugant amb l’estrès, el coneixement... i és que està demostrat que a través del joc s’aprèn molt més que d’una manera més convencional”.

En aquesta darrera edició, hi han participat residents del servei de pediatria, infermeria pediàtrica i general, tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI), metges de família, pediatres i estudiants de medicina. Personal que ha vingut des de diferents hospitals de Catalunya com ara l’hospital universitari Dr. Josep Trueta, l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’hospital universitari Vall d’Hebron i l’hospital de Mataró. El joc d’escapisme ha tingut un total de sis escenaris, cadascun dels quals amb un pacient pediàtric, i en cada espai s’han posat en pràctica diferents situacions: un estatus convulsiu, un xoc sèptic, una insuficiència respiratòria neonatal, un politraumatisme, una insuficiència respiratòria i una cetoacidosi diabètica. En cada àmbit, els participants han hagut de portar a terme una dinàmica concreta a través de proves i sota el límit de temps per resoldre la situació en equip. El curset, del qual es preveu que hi hagi continuïtat, s’ha fet en una de les sales de la Fàbrica Llobet i Guri de Calella i s’ha dividit en dos torns, de matí i tarda, per poder donar cabuda al màxim nombre de participants possible.

A finals d’any, un equip de la CSMS també va dirigir una formació en reanimació cardiopulmonar (RCP) pediàtrica, desfibril·lador extern automàtic (DEA) i desobstrucció de la via aèria per a prop d’una seixantena de mossos d’esquadra, policies locals i bombers de l’Alt Maresme (Pineda i Tordera), de la Selva Marítima (Blanes), però també de l’àrea metropolitana de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.