Terrassa fa memòria dels exiliats del 39
Terrassa té memòria i, coincidint amb el Dia Nacional de l’Exili i la Deportació, s’ha fet aquesta tarda un acte de reconeixement i commemoració dels exiliats que a principis del 1939 van formar part del mig milió de persones que van haver de deixar les seves llars em portant-se el que van poder fugint del franquisme en direcció a l’Estat francès. Des de l’1 de febrer d’enguany una placa a la capella de la plaça del BarriUuniversitari-Cementiri Vell els commemora recordant els versos del poema Corrandes d’exili del poeta sabadellenc i també exiliat Pere Quart (Joan Oliver): “Una esperança desfeta, una recança infinita. I una pàtria tan petita que la somio completa”.
La lectura del poema a càrrec la Mar i la Sara, alumnes de l’IES Torre Palau, ha servit perquè la tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans i regidora de Memòria Històrica, Meritxell Lluís, remarqués la necessitat de commemorar efemèrides com la de l’exili amb “consciència crítica i sensibilitat”, recordat que 90 anys després encara hi ha consellers de la Generalitat a l’exili, com el terrassencs Lluís Puig. Lluís ha reblat en la necessitat de treballar i posar de relleu la necessitat de “defensar les llibertats i els principis democràtics” personalitzats en els exiliats.
Molt crític ha sigut el president de l’Amical de Mauthausen, Juan Manuel Calvo, exigint que s’abandonin actituds d’“equidistància” i les institucions facin polítiques públiques de memòria per “prevenció” davant l’auge de la dreta i l’extrema dreta que les qüestionen. “Falta molt coneixement i reconeixement” de les persones que van lluitar per les llibertats que van patir l’exili o que van ser deportats en camps nazis, ha assegurat Calvo, que també ha demanat que sigui extensiu als milers de persones del seu entorn social i familiar.
Calvotambé ha agraït la col·laboració que tenen amb el consistori per desenvolupar el projecte educatiu per aprofundir en el tema de la deportació de persones durant el període nazi amb recerca i difusió dels fets històrics.
A l’acte també hi ha participat el president de l’entitat veïnal, Juan Antonio Madolell per recordar que al local social s’hi pot veure l’exposició de fotografies La Retirada i una sèrie de dibuixos de Josep Bartolí.