FIGUERES
Redueixen les bacterièmies en les diàlisis canviant els taps dels catèters
La Unitat de Diàlisis del Servei de Nefrologia de l’Hospital de Figueres ha aconseguit reduir la taxa de bacterièmies canviant els taps dels catèters. Així ho constata un estudi elaborat l’últim any per aquesta unitat. La bacterièmia, que és la presència de bactèries en sang, és una de les principals infeccions associades a l’ús de catèters. Segons aquest treball, la substitució dels taps d’un sol ús per un tap que es canvia un cop a la setmana suposa una disminució de la manipulació del catèter i, en conseqüència, de la possibilitat d’agafar una infecció.
El nou model de tap que es fa servir en aquest procediment es diu Luer Lock i està dissenyat per segellar i protegir l’extrem del catèter i la xeringa. Aquests taps tenen una membrana a la qual es connecta directament la xeringa i gràcies a la qual l’entrada del catèter queda tapada. Per aquest motiu, no cal canviar el catèter en cada sessió de diàlisis, sinó un cop finalitzen les tres sessions que es fan en una setmana. “D’aquesta manera evitem manipulacions i el resultat ha estat molt més efectiu perquè s’han reduït les bactèries en sang”, explica Míriam Lladó, una de les infermeres que ha participat en l’estudi, juntament amb les també infermeres Cristina Pena, Laia reixach, Cristina Vázquez i Alícia Rey.
A més, l’ús dels taps Luer Lock té un impacte econòmic important perquè ajuda a reduir les despeses. “Una bacterièmia representa que s’han d’administrar antibiòtics, tornar al quiròfan a col·locar un nou catèter. Fins i tot hi ha la possibilitat d’ingrés hospitalari. Això té un cost molt elevat per a l’hospital que es pot estalvia si es redueixen aquest tipus d’infeccions”, afegeix Alíca Rey, cap d’infermeria del Servei de Nefrologia.