Medi ambient

Medi Ambient

Tala de 200 pins morts per la sequera a Collserola

Nova tala de pins secs a Collserola. Dilluns s’iniciarà als boscos del Baixador de Vallvidrera la tallada i retirada d’uns 200 arbres morts o molt debilitats amb risc de caiguda afectats per la sequera i per la plaga forestal de l’escarabat perforador dels pins.

La zona de l’estació de ferrocarrils és un dels espais forestals del parc natural on els efectes de la sequera acumulada és més visible. Es tracta d’una àrea altament freqüentada per públic familiar i escolar en el seu accés a l’escola Els Xiprers, al museu Verdaguer Vil·la Joana i al Centre d’Informació del Parc Natural.

Amb l’objectiu de garantir la seguretat i millorar l’estructura del bosc, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola informa que realitzarà una actuació forestal fins el divendres 15 de març, però avisa que en cas de condicions meteorològiques adverses, les tasques es podrien endarrerir.

No es preveu que es talli el camí d’accés a peu als equipaments de la zona. La tala estarà senyalitzada. Sí que hi haurà, però, situacions puntuals de restricció de pas per tallada d’arbres o retirada de troncs. L’alternativa d’accés serà el camí de passejada per les fonts (per la Font Vella, Font Nova i el passeig dels Plàtans).

Els treballs forestals estan coordinats pel consorci i finançats amb una aportació extraordinària de l’Ajuntament de Barcelona.

De retruc, la tala servirà per reduir el risc d’incendi i millorar l’estructura del bosc. Es farà una selecció de rebrots d’alzina per afavorir la recuperació del bosc i el manteniment d’alguns peus d’arbre per a la millora de biodiversitat. Es trituraran les branques de menys de 7 cm a la mateixa zona, com a protecció, millora de la humitat i incorporació de matèria orgànica al sòl. També es reforçaran talussos amb troncs procedents de l’actuació.

A més, s’aprofitarà per reparar mobiliari existent en mal estat i s’instal·laran bancs nous fets amb restes de la intervenció, seguint el model instal·lat a altres espais del parc.

Finalment, una part de la fusta extreta serà retirada i gestionada per l’empresa encarregada dels treballs com a biomassa forestal.

No és la primera vegada que s’han de talar arbres en aquest episodi de sequera. A la tardor es van iniciar actuacions urgents de tallada d’un nombre significatiu d’exemplars per minimitzar els riscos i evitar-ne la caiguda. Les primeres actuacions es van executar durant l’octubre i novembre al bosc de Sentmenat o de Can Caralleu.

En diferents zones del parc s’han detectat rodals d’arbres morts, afectats per diferents factors com ara l’elevada edat d’alguns exemplars, l’alta densitat d’arbres existent, la compactació del sòl i l’estrès hídric. La combinació d’aquests factors ha fet que els boscos tinguin arbres debilitats, secs i amb risc de patir, en el cas dels pins, l’atac dels escarabats escolítids perforadors dels pins, Tomicus destruens, una espècie autòctona que en aquest tipus de situació pot esdevenir una plaga.

En el cas dels pins pinyoners, les fulles es van assecant fins al moment en què l’arbre no és capaç de revertir la situació i mor. En canvi, a les alzines i sureres l’afectació és més gradual, ja que, per tal de sobreviure a sequeres persistents, hi ha parts de l’arbre que es van assecant, però en qualsevol moment, si canvien les condicions ambientals, poden aturar el marciment i rebrotar, tot i presentar parts de l’arbre totalment mortes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.