Salut

Salut

Set de cada deu usuaris de la primària de Lleida van ser atesos en cinc dies o menys el 2023

Segons Salut, disminueixen un 81% els pacients fora de termini per a proves diagnòstiques i un 50% per a una intervenció quirúrgica

Set de cada deu usuaris (68%) de la Regió Sanitària Lleida han obtingut visita amb el seu professional assignat en 5 dies o menys des del dia que l’han demanat. Segons Salut, en relació a l’atenció telefònica als CAP, també set de cada deu persones han rebut resposta telefònica en el primer intent de la trucada (67%) i gairebé nou de cada deu en les 12 hores posteriors al primer intent (87%). Així mateix, asseguren que l’atenció primària i comunitària ha millorat en resolució pel que fa a les proves diagnòstiques i en algunes intervencions, com ara les ecografies abdominals i les infiltracions. En concret, com recull l’ACN, disminueixen un 81% els pacients fora de termini per a proves diagnòstiques i un 50% per a una intervenció quirúrgica. Segons apunta Salut el Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària impulsat el març de 2023 ha permès tancar l’any amb importants millores pel que fa a l’accés de la població a l’atenció primària, a les primeres visites hospitalàries sol·licitades des de la primària i des de l’hospital, al termini de la resolució de les proves diagnòstiques i al termini de resolució de les intervencions quirúrgiques. La Regió Sanitària Lleida va finalitzar l’any amb un fort increment de l’activitat, especialment de les visites a l’atenció primària, les intervencions quirúrgiques i les proves diagnòstiques, que ha anat acompanyat d’un menor temps de resolució i d’una atenció més directa al ciutadà. El director dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i gerent de la Regió Sanitària Lleida, Raül Llevot, s’ha mostrat satisfet per aquests resultat i creu que demostren que s’ha assolit els “compromisos d’accessibilitat establerts en el marc del Pla”. A més, destaca que s’ha “retallat temps d’espera i incrementat l’activitat a nivells prepandèmia perquè la ciutadania pugui accedir al seu professional per fer-se una prova o operar-se”.

D'altra banda, la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha acabat l'any 2023 amb xifres d'activitat per sobre de les pre-pandèmia i amb pràcticament totes les proves diagnòstiques i les intervencions quirúrgiques dutes a terme dins el termini de garantia fixat. Quant a l'accessibilitat presencial a l'atenció primària i comunitària (APiC), vuit de cada deu usuaris (82%) han obtingut visita amb el seu professional assignat en 5 dies o menys des del dia en què l'havien demanat. Pel que fa a l'atenció telefònica als CAP, també vuit de cada deu persones han rebut resposta en el primer intent de la trucada (83%) i gairebé totes en les 12 hores posteriors (95%). Tot plegat, gràcies al Pla de millora de l'accessibilitat de la ciutadania a l'atenció sanitària. Es preveu que aquestes xifres millorin encara més aquest any amb la posada en marxa de la programació per motius, un sistema que ja s'ha testat com a pla pilot en diversos equips de la regió sanitària i que s'estendrà a tots ells en els pròxims mesos. Aquesta eina permet adequar les necessitats freqüents de motiu de consulta amb el perfil professional que l'hauria d'atendre i la tipologia de visita, millorant així la resolució. En paral·lel, al 2023 ha crescut l'activitat assistencial en tots els àmbits. Pel que fa a les intervencions quirúrgiques, l'any passat a la regió se'n van fer un 18% més que l'anterior, passant de les 3.091 a les 3.639, i a finals d'any només 7 van quedar fora de termini. D'aquesta manera, el 98% de les operacions quirúrgiques amb termini màxim d'accés garantit i pràcticament el 100% de les que tenen terminis de referència s'han realitzat dins d'aquest període. En referència a les proves diagnòstiques, l'any va acabar amb 8.559 proves fetes, una xifra similar a la del 2022 (8.573), i només 9 van quedar fora de termini (van ser 24 al 2022), fet que suposa una disminució del 63%. Pel que fa les persones que van entrar en llista d'espera per a una prova (noves entrades en llista), van augmentar un 2%. En l'àmbit de consultes externes, l'activitat a la regió va créixer un 3%, passant de les 18.670 al 2022 a les 19.160 al 2023. Aquest creixement va anar acompanyat d'una reducció molt important de les visites fora de termini: de les 845 a les 159, un 81% menys. Davant aquests resultats, el gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha volgut destacar "l'esforç" que han dut a terme els professionals per "incrementar l'activitat i eixugar llistes d'espera en un període de temps tan reduït". També ha afirmat que "tots els centres s'han bolcat en aquest pla d'accessibilitat, que ha estat clau per reforçar l'equitat territorial".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.