Societat

Societat

L’últim repic de Santa Maria de Mataró fins a les Santes

Avui a les dues de la tarda es farà l’últim repic manual des del campanar de Santa Maria abans no es desmuntin, aquest dimarts, les cinc campanes que s’han de restaurar. El desmuntatge es fa després d’un minuciós estudi, que s’ha allargat dos anys, per part del Museu Arxiu de Santa Maria i el grup de campaners voluntaris que des de fa més de 40 anys no han deixat de fer els repics manuals. En aquesta actuació se substituirà la campana Carme, que no tocava des que es va esquerdar el 2017, i es rehabilitaran les altres per recuperar els repics manuals amb trets distintius mataronins.

El grup de voluntaris que s’encarreguen cada dissabte de fer el repic de quaresma han batejat el d’avui amb el nom “A reveure, campanes!”, abans que es desmuntin per portar-les al taller i tenir-les a punt per a la festa major de les Santes, en què el repic de campanes és un dels actes imprescindibles.

L’actuació per desmuntar-les es pot allargar tot el matí, amb la intervenció d’una grua que haurà de despenjar la Miquela, la més gran de totes, que serà la primera a baixar perquè és la que té accés directe a la plaça. Els treballs prosseguiran amb la resta de campanes litúrgiques. Les altres dues civils, situades a la part més alta del campanar, continuaran tocant els quarts i les hores.

La campana Carme, de 86 centímetres de diàmetre, 73 d’alçària i un pes aproximat de 400 quilos, viatjarà fins al taller d’un mestre campaner de Cantàbria per fondre l’original, que data del 1954, i fer-ne una mantenint les mateixes decoracions i inscripcions. La resta tindran nous tirants per fer els tocs manuals històrics, i tocar-les amb cordes i no amb la mà com s’ha hagut de fer en els últims anys.

Buscant patrocinis

El cost global de la intervenció supera els 100.000 euros. D’aquests, l’Ajuntament de Mataró n’aporta 44.000 i el Departament de Cultura de la Generalitat també 44.000. Per cobrir la resta dels diners, des de Santa Maria es posarà en marxa una campanya per aconseguir patrocinis tant d’empreses com de particulars. En ser la parròquia la destinatària de les donacions, totes les aportacions podran tenir deduccions fiscals.

Segons el calendari previst, les peces, renovades, tornaran a Mataró abans de les Santes. Abans de fer l’acte de benedicció i tornar-les a pujar al campanar, s’organitzarà una exposició perquè els ciutadans les puguin veure i tocar. Un altre objectiu és obrir el grup de campaners perquè es formin per fer els tocs i repics amb les campanes rehabilitades.

El toc manual, que no ha deixat mai de sonar gràcies al grup de voluntaris, va ser declarat patrimoni cultural immaterial de la humanitat per la Unesco el 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.