Societat

La crisi fa que es triïn destins més pròxims i estades més curtes

Turisme

En lloc de quinze dies al Carib, deu a Tunísia. Aquest pot ser el cas paradigmàtic d'un estiu en què les agències venen sobretot destins de vacances més pròxims i estades més curtes en comparació amb l'any passat i sobretot amb dos anys enrere. "El sector no està en crisi, però evidentment les nostres vendes van lligades al cicle econòmic, i és lògic, per tant, que el que més surti en aquests moments siguin viatges més ajustats", explica el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV), Francesc Carnerero.

Tot i que confien a millorar resultats amb les vendes d'última hora, les agències calculen que el ritme de reserves està en aquest moment un 5% per sota de l'estiu passat. Tot el maig i principis de juny va ser molt fluix, confirma Carnerero, les reserves anticipades a tres mesos vista i les esperes a última hora per buscar ofertes estan anant una mica millor. "Va força bé, però tothom mira molt d'ajustar el pressupost", especifica.

Malgrat la crisi, entre els destins de llarga distància que es mantenen hi ha Tailàndia i els Estats Units -el canvi favorable entre l'euro i el dòlar ha impulsat molt la reserva anticipada no només a Nova York, sinó també als parcs nacionals de la costa oest, per exemple-, i entre els pròxims, Londres, París, Roma, Egipte i Tunísia.

La Unió Catalana d'Agències de Viatges Emissores (UCAVE) parla de "petita caiguda" de reserves. El seu president, Rafa Serra, concreta que el refredament el pateixen sobretot les agències que gestionen viatges més tradicionals, però no les de productes especialitzats i personalitzats: "La família que va a Tenerife s'estalvia intermediaris per abaratir costos, però qui vol fer la Ruta de la Seda i necessita visats, diferents transports i 25 hotels continua confiant en la seva agència".

El viatger no hi renuncia
"El nostre és un turista viatger i no renuncia a les vacances", afirma Pere Isern, responsable d'Èxode Viatges, especialitzada en aventura i productes alternatius. Malgrat tot, la gran majoria dels seus clients també han ajustat el pressupost, molts no marxen tan lluny, s'hi estan menys dies i deixen més coses per decidir sobre la marxa, perquè una manera de retallar despeses és, per exemple, menys visites programades. Si Èxode va vendre l'estiu passat viatges sobretot entre 2.500 i 3.000 euros, ara estan bàsicament sobre els 1.800.

Isern detalla que en aquests viatges més personalitzats els destins estrella són Costa Rica, l'Índia i el Vietnam, mentre que han caigut Kènia i Somàlia, pels conflictes bèl·lics, i Birmània, pel cicló.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.